Door de ogen van

Lonely Planet - Sophie op roadtrip door Twente

  • 1 minuten opladen
  • 1111 x bekeken

Sophie Bous van Lonely Planet maakte een mooie weekendtrip naar Twente. In dit verslag nemen we je mee langs de punten waar ze is geweest. Bekijk Haaksbergen en omgeving door de ogen van Sophie en kom het snel zelf ontdekken!

Vrijdag 18 maart

11:00

Aankomst bij Natuurlogies Buurse Buiten

omschrijving
omschrijving

Het Bakhuis van Natuurlogies Buurse Buiten is een goede uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de natuur in het zuidoosten van Twente. Dit vroegere bakhuis van Erve 't Melkslag is nu een bijzonder logiesverblijf midden in de natuur en op steenworpafstand van de Duitse grens.

14:00

Rondleiding bij De Melktapperij

Nadat Sophie is gesetteld in de accommodatie brengt ze een bezoek aan De Melktapperij. Fietsers die het Rustpuntensysteem kennen, kunnen hier neerstrijken voor een pauze tijdens hun tocht door het Twentse landschap, en als ze interesse hebben kunnen ze een rondleiding krijgen in dit duurzame boerenbedrijf.

18:00

Dineren bij Captain Jack

Dineren in Buurse doe je bij het sfeervolle familierestaurant Captain Jack. Hier kun je terecht voor de gezelligste diners en uitgebreide buffetten. Ook verzorgen ze complete groepsuitjes van een echte piratenavond tot een heuse spelshow. Niks is te gek voor Captain Jack!

Zaterdag 19 maart

09:00

Rondrit door de natuurgebieden Buursezand en Haaksbergerveen

Sophie ontdekt de mooie natuur van Twente op de fiets, onder leiding van Jesse Beil (eigenaar van Captain Jack). De Buurserbeek splitst de natuurgebieden in dit hoekje van Overijssel horizontaal in tweeën; het Buurserzand en Witte Veen ten noorden ervan, het Nationaal Park Haaksbergerveen in het zuiden.

Natuur en cultuur meanderen hier door elkaar, net als de Buurserbeek

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de natuur weer de ruimte gekregen in het Haaksbergerveen, maar de aandenkens aan de turftijd zijn voor de oplettende kijker nog te zien. Zelf dit prachtige natuurgebied ontdekken? Neem de Venenroute of Fietsroute Haarmühle.

13:00

Lunchen bij Restaurant De Watermölle

omschrijving
omschrijving

Na de actieve ochtend is het heerlijk ontspannen lunchen bij Restaurant De Watermölle. Hier worden de lekkerste streekgerechten geserveerd met ingrediënten uit Twente. Tip van Sophie: sla het kleurrijke gebak hier vooral niet over!

14:00

Bezoek aan de Oostendorper Watermolen

Deze prachtige dubbele waterradmolen is gelegen aan de Buursebeek. Tijdens een rondleiding ontdek je de rijke geschiedenis van de eeuwenoude Oostendorper Watermolen.

18:00

Dineren bij De Blanckenborgh

Net buiten het centrum van Haaksbergen bevindt zich Restaurant De Blanckenborgh. In het prachtige 19e-eeuwse herenhuis met moderne en stijlvolle inrichting kun je je onderwerpen aan een verassingsmenu, of kijk aan de chef's table mee hoe je gerechten worden bereid.

Zondag 20 maart

09:00

De MTB-route van Haaksbergen

Op zondagmorgen trekt Sophie erop uit om de MTB-route van Haaksbergen te fietsen. Deze 60 km lange route loopt door bospaden en over zandwegen. Er is een speciaal aangelegde singletrack van maar liefst 12 km.

"Het is een prachtig gebied, soms haast steppe-achtig, met hier en daar plukjes bomen over de vlakte verspreid, waar het mountainbikepad met veel bochten om- en doorheen slingert."

Het is opvallend hoe betrokken de Twentenaren zijn bij het behoud en herstel van hun unieke stukje natuur.

Onderweg passeer je Landgoed het Lankheet, waar je in het Waterpark verschillende landschapsprojecten kunt ontdekken.

"Voor me strekt een vlakke, met gras begroeide oever zich uit, maar aan de overzijde van het meanderende water begint de wildernis langzaam toe te nemen."

De route heeft een lus door Duitsland heen, waar je langs de 350 jaar oude watermolen, de Haarmühle, fietst. Hierna kom je door het Witte Veen Twente weer binnen.

12:00

Lunchen bij de Hooge Esch

Sophie sluit haar bezoek aan Twente af met een lunch bij De Hooge Esch. Dit restaurant serveert de lekkerste pannenkoeken van Buurse en omstreken, elk vernoemd naar een plaats in Twente. In de voormalige kaasmakerij is tegenwoordig een brouwerij en ijssalon te vinden, perfect voor een zonnige zomerdag!

Lees ook de ervaringen van Sophie tijdens de MTB-route door Zuidoost Twente o.l.v. Captain Jack op Lonely Planet.