Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden onze 9 Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Vierhonderd jaar lang werkten zo'n 200 Hanzesteden samen binnen een Europese Unie 'Avant la lettre'. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. In de hedendaagse tijd zie je de historie goed terug in Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Elburg, Harderwijk, Zutphen en Doesburg. Elke Hanzestad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme, ook in de wintermaanden!

Vol historie en bruisende activiteiten

Verrassend mooie steden

Beleef het in een historisch decor

Een geweldig stukje historie dat onze steden veel welvaart heeft gebracht. In de Hanzesteden langs het water - de IJssel en randmeren - staat de dynamiek in de stad centraal, binnen een historisch Hanzedecor. De authentieke sfeer, evenementen, gezellige terrassen en economische bedrijvigheid zorgen voor een hippe, eigentijdse, avontuurlijke invulling van de stad voor een dag- of meerdaags bezoek.
Alles over de Hanzesteden

En wakker worden alsof je in een sprookje beland bent

Heerlijk slapen

Dynamische Hanzestad Zwolle

Voor grachten naar Amsterdam of Utrecht? Niet nodig, in Hanzestad & studentenstad Zwolle zijn deze present. De oude binnnestad wordt omgeven door water, waar veel activiteit plaatsvindt: wandelen, SUPpen, varen, terrasjes, noem maar op. Zwolle heeft een bruisend centrum en veel bezienswaardigheden. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Peperbus, de stadsmuur, de Sassenpoort, boekhandel Waanders in de Broeren en musea, zoals het bijzondere Museum de Fundatie. Ook het beste restaurant van Nederland, De Librije is gevestigd in Hanzestad Zwolle.

Ontdek Zwolle

Hanzestad Kampen: bruisende stad aan de Ijssel

De sfeervolle Hanzestad Kampen is verbonden aan de scheepsvaart. In de 13e eeuw zorgden de ambachtslui, kooplieden en vissers voor veel bedrijvigheid in deze nautische stad. En die sfeer proef je nog seeds. Alleen de entree al. Een deel van de stadsmuren en historische poorten zijn bewaard gebleven. Ook heeft Kampen een opvallende Stadsbrug. Voeg daaraan nog vele boten toe, waaronder de bruine vloot Kamper Kogge, en het plaatje is compleet. De skyline aan de Ijsselkade is adembenemend mooi. Ook in Hanzestad Kampen valt veel te ontdekken, maar liefst 500 rijksmonumenten, musea en andere bezienswaardigheden.

Ontdek Kampen

Hanzestad Deventer: evenementenstad bij uitstek

Een plaatje vanaf de Ijssel! Hanzestad Deventer staat bekend om de Deventerkoek, de idyllische straatjes, smalle steegjes en een historische binnenstad met diverse horeca. Wat Hanzestad Deventer een knusse en gezellige stad maakt. Het is één van de oudtste steden van Nederland en was een belangrijke havenstad binnen het Hanzeverbond. Deventer heeft een aantal grootse en zeer bekende evenementen die jaarlijks veel bezoekers trekken: Dickens Festijn, Deventer op Stelten en de Deventer Boekenmarkt.

Ontdek Deventer

Hanzestad Hasselt: bedevaartsoort met karakter

Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, dat is Hanzestad Hasselt. Wandel door de schaduwrijke straatjes en ontdek de verborgen plekken en die Hasselt rijk is. In de middeleeuwen was deze hanzestad een belangrijk religieus centrum en nu nog steeds is het een heus bedelvaartsoort. Niet voor niets maakt Hanzestad Hasselt dan ook onderdeel uit van de beroemde pelgrimsroute Sint Jacobiparochie. Naast wandelen, kun je er heerlijk fietsen, bijvoorbeeld langs de Ijssel. Gezelligheid kun je ook in deze stad vinden. Jaarlijks zijn er terugkerende grootse evenementen, zoals het traditionele Euifeest.

Ontdek Hasselt