Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Tijdens het Hanzejaar 2023 staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Van 1 april t/m 31 december is er volop beweging en vermaak. Vol geschiedenis en toekomst. Het programma varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch. Om alle events goed te kunnen vinden, hebben we deze ingedeeld in thema's.

Evenementen Hanzejaar

Op het programma staan honderden Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst.

Bekijk de evenementen

De Waag Doesburg

Hanze Escape Event

Op 13 en 14 mei vindt een uniek event plaats in de 9 Hanzesteden, speciaal voor het Hanzejaar! Alleen in dít weekend is de speciale Hanze Escape Event te spelen, dus houdt je agenda vrij en speel deze leuke game in Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen of Zwolle (of in alle steden!).

Kom ook ontsnappen

24 uur Hanze

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen.

Beleef 24-uur Hanze

Kleur de Hanze

Tijdens de laatste 9 dagen van het jaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat!

Kleur de Hanze in