Typisch Overijssel

Hanzestad Hattem

  • 2 minuten opladen
  • 28911 x bekeken

Hattem bruist! Een dag naar Hattem staat vol van de leuke ontdekkingen en verrassingen. Dat komt deels door de rijke geschiedenis, maar ook door de leuke winkels, cafés en de prachtige natuurgebieden in de omgeving. Hattem verdient veel meer dan een vlugge blik.

Hattem in de Middeleeuwen

Pak je de atlas erbij, dan zie je dat Hattem in het noordoosten van Gelderland ligt en grenst aan het mooie Veluwse bosgebied en het uiterwaardenlandschap van de IJssel. Enkele honderdduizenden toeristen brengen jaarlijks een bezoek en genieten van wat Hattem te bieden heeft (veel!).

De binnenstad herbergt vele monumenten. Dat is niet gek, want in de Middeleeuwen was Hattem lid van het Hanzeverbond. Dit was een samenwerking van kooplieden die zich gezamenlijk wilden verdedigen tegen belagers. Dit verbond heeft zijn sporen ruimschoots achtergelaten. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van Hattem.

3x een bezoek aan een museum

Het kleine Hattem heeft maar liefst 3 musea: het Anton Pieck museum, het Nederlands Bakkerij museum en het Voermanmuseum. Geef je ogen goed de kost in de musea, maar ook in winkels als Hattems Kaashuys, bonbonatelier A3 en woonwinkel Het Logement. In de maand augustus is hier het jaarlijkse Dikke Tinne Festival. Dit is een Middeleeuws festival waarbij bezoekers zich wanen in de tijd met muziek, theater, nostalgische verhalen en oude ambachten.

Hattem en omgeving

Hanzestad Hattem is prachtig omgeven door het water van de IJssel en het Apeldoorns Kanaal. Hattem is omringd door prachtige natuur. Met haar ligging aan de noordrand van de Veluwe ben je in korte tijd omringd door heide, jeneverbesbosjes en stuifzand. Zowel wandelaars, fietsers als watersportliefhebbers komen in Hattem en omgeving aan hun trekken. Zo is er een ATB-route uitgezet en voert het Maarten van Rossumpad, een lange afstandswandelpad, door Hattem. Tip: maak een fiets- of wandeltocht langs de IJssel en neem pontveer Kleine Veer. Je bent dan zo in Hanzestad Zwolle, waar je kunt genieten van een heerlijk diner of fijne overnachting.