Typisch Overijssel

Zwolle: hip en historisch

  • 3 minuten opladen
  • 20233 x bekeken

In Zwolle moet je een keer geweest zijn. De dynamische hanzestad en studentenstad is een historische en hippe stad aan de IJssel. Wandel door het bruisende centrum en langs de grachten en en ontdek de leukste boetiekjes, interessante musea en de beste restaurants!

Genoeg te doen!

In de straten van de middeleeuwse binnenstad van Zwolle hangt een levendige sfeer. Vroeger maakten kooplieden van het Hanzeverbond hier de dienst uit, tegenwoordig zijn het studenten, ondernemers en creatievelingen die voor de dynamiek zorgen. Handelsgeest en ondernemerslust zorgen ervoor dat Zwolle een stad is waar je je nooit hoeft te vervelen.

Van der Velde in de Broeren
Van der Velde in de Broeren

TIP: Maak dan een stadswandeling langs de (historische) bezienswaardigheden van de Hanzestad Zwolle. Of huppel mee met de Meisjes van Plezier.
Ben je een fijnproever? Dan is de Smaakroute Zwolle echt iets voor jou. Deze stadswandeling brengt je langs de lekkerste winkeltjes van Zwolle. Foto: Marije Ripke

Paradijs voor shoppers

Een moderne stad als Zwolle gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Ook op winkelgebied. Naast shopwalhalla’s zoals Zara en Primark kun je in de stad terecht bij hippe concept stores zoals:
Dille & Kamille
Winkel café Engel
Moonloft

Zwolle telt veel meer bijzondere winkels, waaronder:
Van der Velde in de Broeren
Galerie Blauwdruck
Zwolse Balletjeshuis
Librije’s Winkel

Het ruimteschip van Zwolle

Zwolle heeft vier musea. De – letterlijk en figuurlijk - meest opvallende is Museum de Fundatie. Van buiten opvallend door de bijna buitenaardse verschijning. Niet voor niks wordt de ellipsvormige opbouw van het museum ook wel ‘De Wolk’, ‘De Zeppelin’ of ‘De UFO’ genoemd. Eenmaal binnen vallen de bijzondere exposities op. Naast een vaste collectie, organiseert De Fundatie regelmatig nieuwe tentoonstellingen.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

TIP: In de ‘UFO’ zit een groot raam dat een fantastisch uitzicht biedt op de historische binnenstad van Zwolle. Nóg een goede reden om dit bijzondere museum te bezoeken.
Foto: Pedro Sluiter

De hipste koffietentjes

Na een paar uur shoppen, kunst kijken en flaneren door Zwolle, ben je toe aan koffie – of iets sterkers. Ga zitten op een van de vele gezellige terrassen in de binnenstad. Of loop binnen bij zo’n trendy koffietentje. Er is keuze genoeg:
Brasserie in de Broeren
Brownies & Downies
Brasserie Het Vliegerhuis
Engel Winkelcafé
Hier en Daar
Het Wijnhuis
Het Refter

Haute cuisine & urban food

Of je nu liefhebber bent van haute cuisine of een urban foodie bent, in Zwolle kun je culinair alle kanten op. Laat je smaakpapillen dansen bij:
Restaurant De Librije ***
Lunchcafé Villa Suikerberg
Brasserie De Hofvlietvilla
Burgerbar Ingeburgerd
Restaurant ’t Pestengasthuis
Restaurant Os en Peper
Wijnbar Brasserie In den Hoofdwacht

De Librije
De Librije

De ondergrondse van Zwolle

Volgens de overlevering liggen er kilometers gangen en kerkers verborgen onder de Zwolse binnenstad. Af en toe kun je een kijkje nemen in deze catacomben. Informeer bij de VVV naar de mogelijkheden.

Tip: Wil je even bijkomen van alle stadse drukte? Fiets dan het Rondje Zwolle (45 kilometer) of maak een wandeling over het Herftepad. De fiets- en wandelpaden leiden je door Zwolle en omgeving. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Wat vindt Erben Wennemars van Zwolle?