Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Het barst van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden in deze culinaire Hanzestad. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Of je nu deftig dineert bij tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, je zondigt in eensterrenrestaurant de Basiliek of hip hapt bij strandtent Walhalla: ze weten in Harderwijk wat lekker eten is.

Stad met sterrenstatus

De handelsgeest van de Hanze zit diep geworteld in Harderwijk. Naast de horecagelegenheden rond onder meer de Vischmarkt – het culinaire plein van de stad – vind je er vele winkels en conceptstores. Het aanbod is breed: van kleding en accessoires tot cadeauartikelen en lekkernijen.

Van visch naar dolfijn

In de Hanzetijd en de daarop volgende eeuwen lag Harderwijk aan de Zuiderzee en floreerde als vissersstad. Na de bouw van de Afsluitdijk en de inpoldering van de Flevopolder veranderde dat. Toch zie je op diverse locaties in de stad de erfenissen uit voorgaande eeuwen. Delen van de oude stadsmuur bijvoorbeeld. En de restanten van een heuse hortus botanicus. Door de Vischpoort werd vroeger vis af- en aangevoerd. Ook diende deze als enige overgebleven poort als vuurtoren. Nog steeds spettert het in Harderwijk, nu in het dolfinarium waar dolfijnenshows worden opgevoerd. Verder leer je meer over de vangst van paling en de Harderwijkse visserijgeschiedenis in Het Palingmuseum.

Stad met strand

Een stad met een strand, waar vind je dat in het binnenland van Nederland? In Harderwijk dus. En nog op loopafstand ook: binnen twee minuten ben je van de historische binnenstad op het stadsstrand aan het Wolderwijd. Waar ooit vissersboten vanuit de Zuiderzee aan de kade aanlegden, kun je nu lekker uitwaaien op een zandstrand of een wandeling maken over de boulevard. En bijkomen doe je in Walhalla, deze hippe strandtent annex restaurant is het hele jaar open.