Ten noorden van Zwolle vind je een andere Nederlandse Hanzestad: Hasselt. Deze stad ligt aan het Zwarte Water en de Dedemsvaart in de gemeente Zwartewaterland. Tot zover de feitjes, want wat voor Hanzestad is Hasselt? En dat is niet voor niets, want deze stad is een bedevaartsoord. Verdiep je in Hanzestad Hasselt en je komt erachter dat je deze stad écht met eigen ogen wilt zien.

Een bedevaartsoord

In en rondom Hasselt Overijssel kun je prachtig fietsen. Langs de IJssel, via Genne en over het mooiste pontje van Overijssel bij Haerst of via Zwartsluis naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden waar je in een fluisterbootje verder de natuur induikt. De inwoners die veelal het Hasselter dialect praten, houden wel van gezelligheid. Evenementen missen dan ook niet. Zo is er het traditionele Euifeest, het maritieme evenement Hassailt, de Nationale Molendag en de swingende Dweildag.

Pelgrimsroute van de Sint Jacobiparochie

Hasselt Overijssel is één van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland en maakt onderdeel uit van de beroemde pelgrimsroute van de Sint Jacobiparochie. In 2001 werd het Jacobspad ingericht dat vanaf Uithuizen (Noord-Groningen) naar Hasselt loopt. Vanaf daar gaat de route verder naar het zuiden van Nederland, België, Frankrijk en uiteindelijk Spanje. Ook in Hasselt zelf kun je prachtig wandelen. Door de straten met pittoreske huizen, langs de grachten met mooie boten, over de ophaalbruggetjes - waan je op vakantie in een ver land. Hasselt kan ook op de fiets of in een boot worden ontdekt.

Lid van de Hanze

In de Hanzetijd was het Zwarte Water erg belangrijk. De rivier stond in verbinding met de Vecht en de Zuiderzee en was goed bevaarbaar. Koggeschepen die Kampen bij laag water niet konden bereiken, weken vaak uit naar Hasselt. De handelswaar bestond voornamelijk uit zandsteen, hout, vaten met bier en dakpannen. Deze kleine Hanzestad heeft een beschermd stadscentrum en telt, mede vanwege de roemrijke geschiedenis, ruim 70 rijksmonumenten. Je vindt hier een prachtig oud raadhuis, een imposante kerk en unieke kalkovens.