Holten heeft als fietsdorp de recreatieve en sportieve fietser veel te bieden. Ze hebben zelfs een heuse fietsburgemeester. Oud profwielrenner en ploegleider Theo de Rooij. Aan zijn ambtsketen hangt zelfs een gouden fietsbel. Holten is dan ook een fietsgebied met een gouden randje. Dus ga toch fietsen en kom naar Fietsdorp Holten.

Holterberg: bergje op bergje af

Met de bekendste berg van Oost-Nederland, de Holterberg, is Holten de topper van Twente. En ook al is de Holterberg ‘maar’ zestig meter hoog, dat is hoog genoeg voor vele hoogtepunten tijdens je (fiets)vakantie in Twente. Of Salland. Want eigenlijk ligt Holten in Salland en is de Holterberg onderdeel van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Maar een kniesoor die daarop let.

Berg op

Natuurlijk is de Holterberg geen berg maar een heuvel, nou ja, een bultje. Maar klim er maar eens tegenop. Dan staat het zweet wel op je rug. Zeker als je met de racefiets de Motieweg pakt naar het Holterbergplein. Gelukkig kan je daar ook wandelend of fietsend komen en neerploffen op een van de terrassen. En als je er toch bent, loop dan ook het natuurmuseum binnen.

Bergje af

Het belevingspad verbindt de Holterberg met het dorp Holten. Het pad begint beneden bij het Kulturhus op de Smidsbelt. Dit plein is het gezellige hart van Holten en favoriet bij de Holternaren. Op een zomerdag zitten de terrassen hier vol en spelen de kinderen tussen de springende fonteintjes. Het kan dus geen kwaad droge kleren mee te nemen.