Typisch Overijssel

Hartelijke Hanzestad Kampen

  • 3 minuten opladen
  • 4233 x bekeken

Het water bruist in en rondom [Kampen](https://kampen.nl/""). Ook langs de stadsgrachten en de oevers van de IJssel is het een en al bedrijvigheid. Al eeuwenlang. Treed in de voetsporen van middeleeuwse handelslui en ontdek dat ook deze Hanzestad tegenwoordig nog heel veel te bieden heeft.

Bekijk de video: ontdek Kampen met Erben Wennemars
Bekijk video

Alles dichtbij

De historische binnenstad van Kampen heeft een aangenaam formaat. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Er zijn vier musea binnen de stadsgrachten, waaronder het Ikonenmuseum. Tussen alle mooie gevels, pakhuizen en panden ontdek je pareltjes van reclame uit vervlogen tijden. De muurschilderingen behoren nu tot het culturele erfgoed van Kampen.

Shoppen in de Oudestraat

Parallel aan de IJssel doorkruist de Oudestraat het centrum van Kampen. Het is de langste winkelstraat van Nederland. Shopaholics slaan hier hun slag. Vergeet de zijstraten niet, want daar zitten ook bijzondere winkels. Verder vind je in de Oudestraat en omgeving allerlei koffietentjes, galeries en eetgelegenheden. Ook staat er aan het begin van de straat een imposante kerk: de Bovenkerk. Het is een van de zes kerken die Kampen rijk is.

Exotisch shoppen

Vroeger verhandelden de kooplui in Kampen al exotische producten uit verre landen. Nog steeds kun je ambachtelijke artikelen kopen. Bij De Eenhoorn in de Oudestraat kies je uit een groot assortiment koffie- en theesoorten. Ze verkopen hier ook chocolade, kaas en sigaren van De Olifant.

Historische skyline

Overal in Kampen proef je de sfeer van vroeger. Je ziet het aan de ‘skyline’ aan de IJsselkade: het IJsselfront. Het is het iconische stadsgezicht van Kampen. Van de stadmuren en vele poorten die er vroeger ooit waren, is een deel bewaard gebleven. Vlakbij de skyline liggen veel boten, waaronder de Kamper Kogge. Het is een replica van een handelsschip uit de veertiende eeuw en onlosmakelijk verbonden met de Hanze-historie van de stad.

Skyline van Kampen
Skyline van Kampen

Spetterende agenda

Het hele jaar is er van alles te doen in Kampen. Stadswandelingen, muziekoptredens, theater, culturele evenementen, beurzen en nog veel meer. Check de agenda!

TIP: Kampen bruist ook tijdens de Kamper Ui(t)dagen. Vijf zomerse donderdagen viert de stad een cultureel feestje met een gezellige braderie. Kom langs! Je bent van harte welkom.

Landschap aan de overkant

In de omgeving van Kampen ligt een bijzonder rivierenlandschap: Nationaal Landschap IJsseldelta. Het ligt aan de overkant van de IJssel, omarmd door het Zwarte Water en het Zwartemeer. Een weekendje Kampen combineer je prima met een fietstocht door deze zoetwaterdelta met zijn unieke natuur- en cultuurhistorische waarden. Er zijn diverse fietsroutes die langs de mooiste plekjes voeren.
www.ontdekdeijsseldelta.nl

Bijzondere brug met gouden wielen
Bijzondere brug met gouden wielen

Tip: Om aan de overkant van de IJssel te komen, fiets of wandel je over een bijzondere brug. De Stadsbrug heeft gouden wielen die de kabels geleiden waarmee de brug wordt opgetild. Stop vooral even halverwege de brug op een van de ‘balkons’ en geniet van het uitzicht over Kampen en de IJssel.

Toon meer verhalen

Ook interessant