Kampen en Zwolle

Lonely Planet ontdekt de Hanzesteden - Kampen & Zwolle

  • 1 minuten opladen
  • 1563 x bekeken

Tjitske van Lonely Planet ontdekt tijdens een treinreis door het oosten van Nederland de vier Hanzesteden aan de IJssel. In dit eerste deel bezoekt ze Kampen en Zwolle, waar ze alles te weten komt over de creatieve handelsgeest van deze bruisende steden vol middeleeuwse architectuur!

Vrijdag - Kampen

Wanneer het Kamperlijntje de Hanzestad binnenrolt wordt Tjitske meteen overdonderd door het uitzicht op de stad. De Nieuwe Toren, de schepen aan de kade en de Stadsbrug vormen een mooi aangezicht.

Aan het eind van de brug kijken twee gigantische ogen me aan

11:00

Rondleiding bij Stedelijk Museum Kampen

Die ogen zijn van de 17de-eeuwse magistraat Jan Beeldsnijder die op de zijgevel van het Stedelijk Museum Kampen is geschilderd.

Wanneer je een bezoek aan Kampen brengt is het Stedelijk Museum een goede startplek. Hier ontdek je de geschiedenis van Kampen in vier thema’s: Bestuur en Rechtspraak, Water, Geloof en Huis van Oranje.

13:30

Koffie- en theeproeverij bij De Eenhoorn/De Olifant

"Terwijl ik aan mijn thee nip verwonder ik me over dit stukje nijverheid anno 2021, waarbij de tabaksbladeren en specerijen grotendeels zijn ingeruild voor theebladeren en koffiebonen, die ter plaatse worden gebrand en verpakt."

In de Oudestraat vind je De Eenhoorn, een koffie- en theewinkel, espressobar en koffiebranderij in één. Na een rondleiding door de koffiebranderij en exclusieve theetuinen kun je hier terecht voor een heerlijke kop koffie of thee. De Eenhoorn is opgericht door De Olifant, de laatst overgebleven sigaarfabriek van tabaksstad Kampen.

De Hanzementaliteit in Kampen leeft voort

16:00

De Nieuwe Toren

Je moet er alle 163 trappen van de Nieuwe Toren voor beklimmen, maar dan heb je wel het mooiste uitzicht over Kampen! De eeuwenoude kronkelstraatjes en industriehaven is allemaal te zien van deze hoogte. In de 33 meter hoge toren bevinden zich een escape room en de gigantische speeltrommel die ervoor zorgt dat er om het kwartier klokken luiden.

19:00

Avondwandeling langs de IJsselkade

Tijdens een avondwandeling kun je nog even heerlijk langs de IJsselkade wandelen en kijken of De Kamper Kogge aanwezig is bij de Koggewerf.

22:00

Overnachten bij B&B Tussen de Poorten

Zoals de naam al doet vermoeden ligt B&B Tussen de Poorten tussen de Cellebroederspoort en Broederpoort. Deze oude koeienstal is omgebouwd tot moderne studio op steenworpafstand van het gezellige centrum. Dankzij de persoonlijke touch voelde Tjitske zich hier gelijk thuis!

Zaterdag - Zwolle

Zaterdagochtend kun je lekker uitslapen en rustig opstarten. Wil je het maximale uit je bezoek aan Kampen halen? Maak dan nog een ochtendwandeling door het mooie centrum en stap daarna in de trein naar Zwolle.

12:30

Lunch bij het Wijnhuis Zwolle

Tjitske's lunchtip: "Schuif voor de lunch aan bij het Wijnhuis in Zwolle, een plek die je heel even vervoert naar Frankrijk met zijn donkere interieur en bruine lederen banken."

13:30

Stadswandeling door Zwolle

Te weten komen hoe Zwollenaren aan de bijnaam "Blauwvingers" kwamen, of hoe Zwolle zich standhield tijdens het Beleg van Zwolle? Maak dan een stadswandeling met een gids en ontdek Zwolle door de ogen van een Zwollenaar. Tijdens de wandeling kom je onder andere langs de Peperbus, de Sassenpoort, boekhandel Waanders in de Broeren en Museum de Fundatie. Fietsend of varend Zwolle verkennen kan natuurlijk ook!

Boek hier je stadswandeling

16:00

High tea bij de Gillende Keukenmeiden

Voor een heerlijke high tea ben je bij de Gillende Keukenmeiden aan het juiste adres. Een gezellig koffiezaakje gerund door twee vrouwen, waar de menukaart bestaat uit allerlei biologische dranken, taarten en andere zoete lekkernijen.

De zoetigheden van De Gillende Keukenmeiden roepen me

21:00

Overnachten bij B&B bij de Sassenpoort

Overnachten midden in het centrum van Zwolle doe je bij B&B bij de Sassenpoort. Deze appartementen liggen om de hoek van de Sassenpoort en na een actieve dag in Zwolle duik je hier zo je bed in!

Lees gauw deel 2 van het reisverslag!

Foto's: MarketingOost en Mark Bogema