In perspectief

Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal: Verhalen achter de vergezichten

  • 2 minuten opladen
  • 15528 x bekeken

De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal kent een ver verleden; in de ijstijd is het landschap gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Vandaag de dag zijn de heuvels kenmerkend voor de omgeving: de Hellendoornse Berg, Markeloseberg, de Luttenberg, de Archemerberg en de Haarlerberg typeren het karakter van de natuur. De heuvels van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal bereiken een hoogte tot wel 75 meter boven zeeniveau. Ontdekt hier hoe dat ooit zo ontstond.

Bekijk video

On-Nederlands

Waar de omgeving vroeger vol stond met oeroude loofbossen, is het gebied nu totaal anders. Het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal staat tegenwoordig bekend om haar diverse natuur. Met golvende heidevelden, beken en dalen, heuvels, uitgestrekte loofbossen en op sommige plaatsen zandverstuivingen, is de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal haast on-Nederlands. De combinatie met de oude esdorpen, landgoederen, boerderijen, akkers en velden maken het een uniek gebied.

Nationaal park

In de aflevering ‘In Perspectief: De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal’ leer je over de geschiedenis van deze omgeving. Nadat de het gebied met de jaren is aangepast naar de behoeftes van de mens, is het gebied sinds 2004 een nationaal park. Een visitekaartje van de Nederlandse natuur, waarbij natuurbeheer voorop staat. Zo kan men van deze prachtige natuur genieten, zolang we er vandaag de dag, en in de toekomst, met respect mee omgaan.

Wist je dat hier het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa ligt?

Ontdek de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zelf

De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een dynamisch natuurgebied met voor de actieve buitenmensen. Niet alleen vind je hier één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa, ook zijn er prachtige vergezichten en landschappen. Geschikt voor lange wandelingen, fietstochten of mountainbikeroutes. Laats genoemde behoren tot de beste van ons land. Ook de rest van het landschap is haast mysterieus: wandel over de paden van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, en ervaar hoe de grillige eiken, witte berken en stokoude jeneverbesstruiken een spookachtige indruk geven. In combinatie met de stuwwal en haar hoogteverschillen, doet de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal haast on-Nederlands aan.

Ontdek de invloeden van de ijstijd

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: