Doe-tips

Ervaar het verrassend mooie Reggedal met de boot, fiets of ter voet.

 • 2 minuten opladen
 • 8177 x bekeken

Aan de oostzijde van de Sallandse Heuvelrug ligt het verrassend mooie Reggedal. Door een reeks van herstelprojecten biedt het Reggedal talloze mogelijkheden voor een heerlijk dagje fietsen of wandelen. Ook vanaf de Regge zelf kun je de omgeving op verschillende manieren beleven: per kano, in een fluisterbootje en met de Enterse Zomp. Voor liefhebbers van de vissport biedt de Regge mooie visstekken. Vogelaars komen speciaal naar de Regge voor het spotten van de ijsvogel. Wij geven je alvast 5 tips om het Reggedal te ervaren.

 1. Tip 1. Stap aan boord

  De Regge is door de eeuwen heen bevaren door Enterse zompen, platbodems die aan weinig water genoeg hadden. In de zomer zijn er vaartochten met de Zomp vanaf de Pelmolen in Rijssen en het botenhuis De Schuttevaer in Hellendoorn.

 2. Tip 2. Ontdek Landgoed Schuilenburg

  Havezate Schuilenburg heeft als voormalige ‘Grenswacht van het Oosten’ een rijke geschiedenis. Van het landgoed zijn niet alleen de verhalen, maar ook de contouren van de gracht en de wagenschuur bewaard gebleven. Vanuit Landgoed Schuilenburg ontdek je met een fluisterboot de Regge of maak je een prachtige wandeling.

 3. Tip 3. Bezoek Pelmolen ter Horst

  Aan de Regge bij Rijssen staat een achtkantige stellingmolen op schuur: Pelmolen ter Horst. Wanneer je de molen bij gunstige wind bezoekt, kun je de olieslagerij volop in werking zien. De geur van warm lijnzaad komt je bij binnenkomst tegemoet. Bij de Pelmolen vind je ook Informatiepunt Twents Reggedal. Vanaf daar kan er een leuke culturele wandeling gelopen worden.

 4. Tip 4. Vaar over de Regge

  Ga met een kano of fluisterboot de Regge op. Zo ontdek je het prachtige Reggedal vanaf het water. Doordat de fluisterbootjes met een elektromotor worden aangedreven hoor je alleen het kabbelende water, een loeiende koe en de natuurlijk de vogels. Heerlijk rustgevend!

 5. Tip 6. Fiets de Smaak en Vermaak Route Hellendoorn (38 km)

  Met deze route maak je kennis met de bijzondere natuur en bezienswaardigheden van het Reggedal. De Smaak en Vermaak Route Hellendoorn is een afwisseling tussen bossen, fietsen langs de Regge en mooie doorkijkjes in het coulisselandschap. Ook kom je langs twee gezellige dorpen: Hellendoorn en Den Ham. Onderweg bieden streekproducenten hun lokale lekkernijen aan. Ervaar met meerdere zintuigen hoe mooi het Reggedal is. Naast deze route, zijn er nog twee andere Smaak en Vermaak Routes. Genoeg te zien en te proeven in het Reggedal.