Typisch Overijssel

Ontdek Ommen stadje aan de vecht

  • 3 minuten opladen
  • 17977 x bekeken

Verscholen tussen de bossen en aan de oever van de Vecht ligt Ommen. Een oude stad met een rijke geschiedenis, prachtige natuur en leuke bezienswaardigheden. Ontdek dit karakteristieke stadje en zijn omgeving.

Ommen kent een gezellig centrum, een veelzijdige natuur en prachtige bezienswaardigheden. Ben je toe aan rust? Natuur? Ontspanning? Gezelligheid? Dan ben je in Ommen op de juiste plek.

Geschiedenis

De plaatsnaam Ommen verschijnt voor het eerst rond het jaar 1133 als een doorwaadbare plaatst langs de Vecht. In 1248 kreeg Ommen van bisschop Otto III stadsrechten toegekend. In de tijd van het Hanzeverbond tot ongeveer 1500 was Ommen met onder andere Hasselt, Gramsbergen, Oldenzaal en Enschede verbonden met de belangrijke handelsstad Deventer.

Tot begin 20ste eeuw had Ommen een centrum functie in de regio. Zo vestigden verschillende overheidsinstanties als de belastingdienst en kantonrecht zich in de stad.

In begin jaren twintig en dertig van vorige eeuw was Ommen de wereldstad van theosofie. Op het landgoed Eerde werd hier onder leiding van Jiddu Krishnamurti de Orde van de Ster in het Oosten gevestigd. Jaarlijks werden op het landgoed de sterkampen gehouden.

Het gezellige centrum van Ommen

Het karakteristieke stadje Ommen is zo’n plek waar je heerlijk wilt ronddwalen. Dool door de kleine straten en pittoreske steegjes en kom de leukste plekjes tegen. Het gezellige centrum houdt met alle winkelaars rekening. Van grote modeketens tot kleine boetiekjes. Ook museumliefhebbers komen hier aan hun trekken. Bezoek het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum, het Vliegermuseum of het Landbouwmuseum. Op het Kerkplein in Ommen vind je gezellige terrasjes en horeca om even uit te rusten en je te laten verwennen. Bij de Tourist Info in Ommen kun je terecht voor mooie wandel- en fietsroutes en informatie over de stad en omgeving.

Wat te doen in Ommen

IJs eten bij IJssalon Ekkelenkamp
Dit is de plek om te zijn op een warme zomerdag. Bij deze ijssalon scoor je de lekkerste soorten ijs - dat ene bolletje worden er al snel drie. Uniek is dat alle ijsjes naar eigen recept worden bereid.
Smaakroute Ommen wandelen
Deze stadswandeling brengt je langs de lekkerste winkeltjes van Ommen. Terwijl de ondernemers vertellen over hun producten en een kijkje geven in de keuken, geniet je van allerlei lekkers.
Verken Ommen met de boot
In en rondom Ommen kun je heerlijk wandelen en fietsen, maar ook varen. Verken Ommen vanaf de Vecht met een sloep of fluisterboot!
Ontdek de Nederlandse Sahara
Wat te doen in Ommen met kinderen? Ga naar zandverstuiving De Sahara. Kinderen kunnen zich hier eindeloos vermaken, maar je kunt er ook heerlijk wandelen of picknicken.
Snuif cultuur in en rondom Ommen
Vergeet geen bezoek te brengen aan de prachtige landgoederen in Ommen en de historische molens. Duik dan ook lekker de natuur in, want de omgeving is prachtig! Een leuk uitje voor het gezin is Landgoed Het Laer. Hier vind je naast een koesthuis en pauwenhuis ook Hertenkamp Ommen.

Overnachten in Ommen

Blijf je een weekend in Ommen? Goed idee! Overnachten kun je heerlijk bij hotel en restaurant De Zon. Dit hotel licht aan de prachtige rivier de Vecht. Neem een kopje koffie, ontspan in de sauna, geniet van een heerlijk diner of kruip onder de wol. Meer van het kamperen? Dat kan bijvoorbeeld bij De Beerze Bulten of De Kleine Wolf.