Vakwerkhuisjes, kinderkopjes, oude waterputten. Ootmarsum is een authentiek middeleeuws plaatsje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ootmarsum staat ook wel bekend als hét kunststadje van Oost-Nederland. Zet de navigatie op Twente en ga terug in de tijd. En als je er dan bent, bezoek dan deze plekken in en om Ootmarsum.

Overijssel verrijkt je

Kunst, cultuur en natuur

In en om Ootmarsum kun je volop genieten van kunst, musea, natuur, markten en leuke restaurants. De schilderachtige pleintjes, de prachtige patriciërshuizen, oude stadsboerderijen. Een dag in Ootmarsum is zeker niet lang genoeg: maak er een weekend van! Die tijd heb je ook wel nodig om al het moois van Ootmarsum te ervaren. Het coulisselandschap bijvoorbeeld. Geen mens weet wat het precies is, dat moet je gewoon met eigen ogen zien.

tussen kunst en cultuur

Overnachten

Kunst in Ootmarsum

Ootmarsum is de plek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Hier vind je talloze galerieën en musea. Sterker: elk laatste weekend van augustus is Kunst In Ootmarsum. Dit evenement is uitgegroeid tot één van de grotere openlucht kunstexposities van Nederland. Jaarlijks nemen er ruim 225 kunstenaars aan deel en kun je genieten van een bont palet aan schilderijen, keramiek, beeldhouwwwerken, edelsmeden en glaskunst.

Natuurgebied Springendal

Het is 1920 als Springendal wordt aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. Wandel over de heuvels, weilanden en heide langs schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes. Een idyllisch tafereel!

Siepelmarkt

Vraag aan een inwoner van Ootmarsum wat er te doen is in en om Ootmarsum en het woord ‘Siepelmarkt’ valt gegarandeerd. Ootmarsum wordt namelijk ook wel siepelstad genoemd. Drie keer per jaar is er tijdens de bouwvakvakantie een siepelmarkt (uienmarkt) die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.

De Paasviering

Een ander bekend evenement in en om Ootmarsum is Pasen. Op eerste paasdag maken de Poaskearls (8 jonge mannen te herkennen aan een lange beige jas, zwarte broek en hoed) een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. De inwoners van Ootmarsum lopen daar achter in een lange rij, hand-in-hand, door het stadje. Dit wordt ook wel Vlöggeln genoemd.