In beeld

Ontdek Rijssen met deze 9 tips

 • 3 minuten opladen
 • 18147 x bekeken

Rijssen ligt op de rand van Salland en Twente en is daarom een perfecte uitvalsbasis om deze twee regio’s te verkennen. Ook in Rijssen zelf is er genoeg te doen. Wat vooral bekend is in ’t Oosten dat je in Rijssen goed kunt winkelen. Maar er is meer. Plan je binnenkort een bezoek aan Rijssen? Dan zijn dit onze tips:

 1. 9

  Digitale centrumwandeling Rijssen

  Centrumwandeling Rijssen is een nieuwe digitale wandeling door het centrum van Rijssen. De route is zonder lees je van je smartphone af. Onderweg krijg je informatie over bezienswaardigheden op de route. Je kan zelf bepalen wanneer en met wie je op pad gaat. De ideale manier om Rijssen te verkennen zonder gids.

 2. 8

  Winkelstad Rijssen, net even anders

  Winkelstraten lijken tegenwoordig steeds meer op elkaar. Rijssen doet daar gelukkig niet aan mee, want in deze Twentse stad zijn er lokale winkels in overvloed. Wel zo leuk en net even anders. Tip: kom winkelen tijdens één van de speciale koopzaterdagen.

 3. 7

  Lommerdmarkten

  Rommelmarkten in de zomervakantie Jaarlijks worden er in het centrum van Rijssen maar liefst vijf lommerdmarkten in de zomervakantie georganiseerd. Op deze dagen kunnen kinderen én volwassenen gebruikte goederen en spulletjes verkopen.

 4. 6

  Ontdek de culturele driehoek

  Net buiten het centrum van Rijssen vind je de ‘culturele driehoek’ van deze voormalige Hanzestad. Een korte wandelroute voor jong en oud(er) verbindt Parkgebouw Rijssen, Pelmolen ter Horst en kasteel De Oosterhof met elkaar. De route is leuk te combineren met een bezoek aan één van de musea. Tip: de wandelkaart is gratis verkrijgbaar bij de touristinfo’s van Rijssen-Holten.

  *De culturele route is tijdelijk uit de roulatie gehaald

 5. 5

  Pelmolen Ter Horst

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen ter Horst. De molen behoort tot de mooist gerestaureerde molens van Nederland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De molen is vrijwel dagelijks open en bij gunstige wind in bedrijf als oliemolen.

 6. 4

  Wereldtijdpad

  Het Wereldtijdpad… een unieke wandelroute. Bedacht in de aanloop naar de Millenniumwisseling.
  Het is een wandelroute met een tijdlijn. Die bestaat uit ‘jaarpaaltjes’ vanaf jaar 1 van de jaartelling. Elk paaltje is voorzien van een jaartal plus een kubus waarop gebeurtenissen uit het betreffende jaar staan. Wie over het Wereldtijdpad loopt, wandelt dus ‘en passant’ door de tijd.

 7. 3

  Parkgebouw Rijssen

  Het culturele hart van Rijssen, voor iedereen. Nog steeds wordt de ‘Oude Dame’ en haar omgeving gebruikt voor theater en filmvoorstellingen, congressen en andere culturele doeleinden. Daarnaast is het rondom gelegen Volkspark met openluchttheater en kinderboerderij Eigen Erf een prachtige ontmoetings- en ontspanningsplek.

 8. 2

  Rijssens Leemspoor museum

  In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. Je kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken. Hoe leuk! Het vertrekstation “De Koerbelt” is eenvoudig te vinden. Het is vlakbij de parkeerplaatsen van de gelijknamige sportparken. Vandaar word je over een fraai bostraject naar het gezellige eindstationnetje gebracht.Wat kun je bezichtigen: o.a. een stoomlocomotief, diverse diesels, personen-, goederen- en werkmaterieel. In de loods kun je zien hoever het staat met de restauratie van het materieel. Voor rolstoelgebruikers is er een lift.

 9. 1

  Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof

  Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum. Het is te vinden in havezate ‘De Oosterhof’. De eeuwenoude havezate en het bijbehorende monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard. Het Rijssens Museum heeft een daarbij veelzijdige collectie en geeft je info over de ontstaansgeschiedenis van de stad Rijssen. Op het complex is ook het Internationaal Brandweermuseum gevestigd. Ontdek op een interactieve manier alles over de geschiedenis van de brandweer!