In perspectief

De dynamische vergezichten van de Sallandse Heuvelrug

  • 2 minuten opladen
  • 4051 x bekeken

De Sallandse Heuvelrug kent een ver verleden; in de ijstijd is het landschap gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Vandaag de dag zijn de heuvels kenmerkend voor de omgeving: de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt typeren het karakter van de natuur. Wanneer je de heuvel de Koningsbelt bezoekt, waan je je bijna in het buitenland. Deze heuvel reikt namelijk tot 75 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogste heuvel van Nederland.

Bekijk video

On-Nederlands

Waar de omgeving vroeger vol stond met oeroude loofbossen, is het gebied nu totaal anders. Het Nationale park de Sallandse Heuvelrug en het aanliggende Twents Reggedal staat tegenwoordig bekend om haar diverse natuur. Met golvende heidevelden, heuvels, uitgestrekte loofbossen en op sommige plaatsen zandverstuivingen, is de Sallandse Heuvelrug haast on-Nederlands.

Nationaal park

In de aflevering ‘In Perspectief: De Sallandse Heuvelrug’ leer je over de geschiedenis van deze omgeving. Nadat de Sallandse Heuvel met de jaren is aangepast naar de behoeftes van de mens, is het gebied sinds 2004 een Nationaal Park. Een visitekaartje van de Nederlandse natuur, waarbij natuurbeheer voorop staat. Zo kan men van deze prachtige natuur genieten, zolang we er vandaag de dag, en in de toekomst, met respect mee omgaan.

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug de beste mountainbike routes van Nederland heeft door haar hoge heuvels?

Ontdek de Sallandse Heuvelrug zelf

De Sallandse Heuvelrug is een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen. Niet alleen vind je hier één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa, ook zijn er prachtige vergezichten en landschappen. Geschikt voor lange wandelingen, fietstochten of mountainbikeroutes. Ook de rest van het landschap is haast mysterieus: wandel over de paden van de Sallandse Heuvelrug, en ervaar hoe de grillige eiken, witte berken en stokoude jeneverbesstruiken een spookachtige indruk geven. In combinatie met de stuwwal en haar hoogteverschillen, doet de Sallandse Heuvelrug haast on-Nederlands aan.

Ontdek de invloeden van de ijstijd

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: