Natuurgeheimen

Het korhoen, heb jij 'm al gespot op de Sallandse Heuvelrug?

  • 3 minuten opladen
  • 4385 x bekeken

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug barst van de flora en fauna. Het korhoen is een bekende strandvogel die je ongetwijfeld tegenkomt bij een wandeling of fietstocht in dit natuurgebied. Ga je op korte termijn een weekendje weg naar de Sallandse Heuvelrug en verdiep je je graag in de flora en fauna van het park? Maak dan kennis met het Korhoen: een prachtige strandvogel die vooral bekend is vanwege de spectaculaire balts.

Wat is het korhoen voor strandvogel?

Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug behoren tot de speciale ondersoort Brittanicus. Dit zijn de oorspronkelijke korhoenders van Noordwest-Europa. Het korhoen is een icoon in Nederland, want aan het begin van de 20ste eeuw leefden er duizenden van dit strandvogelsoort op akkers en weilanden. Hij maakt onderdeel uit van het cultuurlandschap in Nederland en is onlosmakelijk verbonden met Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De vogel eet voornamelijk plantaardig voedsel, maar korhoen-kuikens voeden zich ook met insecten(larven) en spinnen. Je vindt hem gedurende het hele jaar door in het natuurgebied en hij heeft de voorkeur voor vochtige hoogvenen en heidevelden met enkele bomen.

Populatie korhoenders wordt met uitsterven bedreigd

Hoewel het korhoen immens populair is onder toeristen en hij onderdeel uitmaakt van het nationale park, wordt de vogel met uitsterven bedreigd. Het leefgebied van de vogel staat sterk onder druk en onderzoeksrapporten tonen aan dat de populatie in rap tempo afneemt. Gelukkig is er door de overheid en verschillende natuurorganisaties actie ondernomen om deze vogelpopulatie te behouden en daarom is het korhoen uit Nederland gekruist met wilde korhoenders uit Zweden. Hierdoor lijkt de populatie korhoenders toe te nemen en dit is natuurlijk goed nieuws.

Baltsende en broedende korhoenders

Tijdens de balts van begin maart tot en met mei proberen mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes. Zo zie je bij mannetjes een zwart verenkleed met paarse gloed en witte onderstaartdekveren. Wat ook direct opvalt aan mannelijke korhoenders zijn de rode, kamvormige wenkbrauwen en de liervormige staart. Vrouwtjes zijn voornamelijk grijsbruin van kleur en vallen daarom minder snel op. Korhoenders zijn schuwe vogels en daarom laten ze zich niet altijd zien in het broedseizoen. In de maanden mei en juni leggen ze gemiddeld 6 tot 11 eieren. De broedduur bedraagt maximaal 26 tot 27 dagen.

Korhoenders in het wild

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar je korhoenders in het wild kunt zien. Een goede reden om af te reizen naar Salland en enkele dagen door te brengen in dit prachtige gebied. Neem bijvoorbeeld deel aan een speciale excursie georganiseerd door Staatsbosbeheer en kom alles te weten over het korhoen. Het is een waardevolle toevoeging aan je verblijf in het Sallandse landschap en laat je zien waarom natuurbehoud belangrijk is.

Toon meer verhalen

Ook interessant