Liefde op het tweede gezicht

Björn Kuipers over Twente: Ol'n Griezn

  • Geschreven door Björn
  • 2 minuten opladen
  • 1534 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

Ik zie graag den ol’ngriezn, zoals de Plechelmusbasiliek liefkozend genoemd wordt. Vanuit mijn bedrijf kan ik de punt van de toren zien, als ik bij mijn ouders op het terras sta, eigenlijk overal in Oldenzaal kun je hem zien. Overal steekt hij bovenuit. Als ik van Enschede, Hengelo, Denekamp of De Lutte aan kom rijden, zie ik in de verte die torenpunt opdoemen. Dat is thuis.

‘De top van de toren van de Plechelmusbasiliek zie je al van ver. Dan ben ik thuis.’
‘De top van de toren van de Plechelmusbasiliek zie je al van ver. Dan ben ik thuis.’

Maar Twente is zoveel meer dan Oldenzaal. Kijk eens rond in die geweldige mooie Twentse dorpen. Het levendige Denekamp en het pittoreske Ootmarsum. Twente heeft zoveel te bieden. Hoe mooi is ons Hulsbeek, waar ik altijd train, waar ik mijn dagelijkse rondjes hardloop. Ook daar ervaar ik telkens weer de rust van dat mooie gebied.

De velden rondom Ootmarsum
De velden rondom Ootmarsum

De Twentenaar is een mooi mens, zo weet ik ook door mijn ervaringen in binnen- en buitenland. Die nuchterheid, maar ook de directheid, want als iemand uit mijn omgeving het ergens niet mee eens is, laat hij/zij dat ook meteen weten. Dat is goed, we moeten elkaar hier op het goede pad houden. Gewoon normaal blijven doen. Twentenaren zijn harde werkers. Lief zijn voor elkaar, zeg ik als promotor van de campagne #DOESLIEF van de stichting Sire.

Dat nuchtere in ons Twentse DNA komt me uiteraard als scheidsrechter goed van pas.

Dat nuchtere in ons Twentse DNA komt me uiteraard als scheidsrechter goed van pas. We zijn niet hoogdravend. We zijn zeker trots op de dingen die we realiseren, maar we vinden het ook normaal dat we dat doen.

Ik ben een bevoorrecht mens, omdat ik uit Twente kom en dan met name uit Oldenzaal, mijn stad, mien boeskoolstad.

Geschreven door Björn

Is geboren en woonachtig in Oldenzaal en een Nederlandse topvoetbalscheidsrechter. Fluit wedstrijden in o.a. de Eredivisie en in Europese competities, waaronder diverse finales. Floot intussen meer dan 400 wedstrijden in Nederland en 150 internationale wedstrijden. Floot 2 WK’s en 2 EK’s.