Philip Eijlander over Twente: Tuindorp 't Lansink

  • Geschreven door Philip
  • 2 minuten opladen
  • 287 x bekeken

TUINDORP ‘T LANSINK

Twente is inderdaad mooi. En dat is niet alleen vanwege het fraaie landschap, maar zeker ook door de leuke mensen die er wonen en leven. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt: leuke leu, leu oet Twente. Dat is ook mijn ervaring.

Ik moet daarbij wel aantekenen dat ik inmiddels al meer dan 35 jaar in Tilburg woon en werk. Ik heb mijn jeugd en het begin van mijn werkzame leven in Hengelo en Enschede (voor studie) doorgebracht. Je weet wat je aan een Tukker hebt. Als het ijs eenmaal gebroken is, kun je er op vertrouwen dat Tukkers je niet in de steek laten. Vriendschap heeft ook echt waarde en betekenis. Een prachtig en typerend voorbeeld van de schoonheid van Twente is naar mijn oordeel het Tuindorp ’t Lansink in Hengelo. Tot voor kort woonden mijn ouders in dat Tuindorp. Helaas zijn ze de afgelopen anderhalf jaar beide overleden.

Tuindorp 't Lansink
Tuindorp 't Lansink

Het Tuindorp bezit de status Beschermd dorpsgezicht. Het gaat in hoofdzaak om vooroorlogse woningen (zo’n driekwart van het geheel). Ze werden gebouwd op initiatief van de Stork-fabriek. De gedachte was om ook fatsoenlijke huisvesting te ontwikkelen voor de arbeiders van Stork. Van hoog tot laag in stand en rang: voor elk is een goede (thuis)plek beschikbaar. Dit geeft een mooie variëteit aan woningen. De gemeenschapszin is verder gestimuleerd door de aanleg van het zogenoemde CT-Storkplein.

En later is ook de Tuindorpvijver, met het Tuindorpbad, ontstaan. Deze vijver met zijn riet en de schitterende bomen geeft zowel in de zomer als in de winter een zeer fraaie aanblik. Zo biedt het Tuindorp ’t Lansink een fraai voorbeeld van het mooie Twente.