Verrassende routes

Romantische hotspot in Twente

  • 2 minuten opladen
  • 6152 x bekeken

Welkom in de gemeente met de mooiste naam van Nederland: Hof van Twente. Het is er net zo idyllisch als de naam zegt. Nét geen Hof van Eden, maar het scheelt niet veel. Romantisch is deze hotspot in het zuiden van Twente in elk geval, met kastelen, parken, wijngaarden en zes historische plaatsen in het fraaie coulisselandschap.

Fietsen langs kastelen

Nergens anders in Nederland vind je zoveel kastelen bij elkaar als in het Hof van Twente. Zeven maar liefst. Rondom die kastelen liggen prachtige landgoederen waarvan de meeste opengesteld zijn voor publiek. Wat achter de kasteeldeuren gebeurt, blijft geheim, maar op de bijbehorende landgoederen kun je romantische wandelingen maken. Het is ook mogelijk om alle kastelen in een dag te zien. Daarvoor stap je op de fiets en volgt de kastelenfietsroute. Zie je gelijk hoe fraai het groene landschap is. Wie weet kom je nog een prins(es) op een wit paard tegen. Het kan zomaar gebeuren in het sprookjesachtige Hof van Twente.

Wetens(w)aardig: Naast kastelen vallen ook de vele molens in het Hof van Twente op. De watermolens in Diepenheim en Delden zijn beeldbepalend, net als de houtzaagmolen in Delden, de braakmolen in Goor en de koren- en pelmolen De Hoop in Markelo.

Cultureel-historisch verantwoord

Er liggen zes plaatsen in het Hof van Twente, elk met hun eigen charme. Diepenheim is het kleinste stadje van Twente, ook wel liefkozend ‘Stedeke’ genoemd. Het ligt aan de oever van het kronkelende riviertje de Regge. Diepenheim is een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Dat merk je ook aan de vele galeries, ateliers en antiekwinkels die je hier vindt. Het eeuwenstadje Delden is ook al zo cultuurhistorisch verantwoord. Kunstliefhebbers en geschiedenisfans kunnen hun hart ophalen in het stadje anno 1333. Je vindt hier ook het beroemdste kasteel van het Hof van Twente: Twickel.

Wetens(w)aardig: Ook de andere vier plaatsen in het Hof van Twente hebben iets bijzonders te bieden:

Markelo is een van de oudste dorpen van Twente en ligt idyllisch tussen vijf heuvels.

• Elke zomer trekt het jaarlijkse zomerfestival in Hengevelde duizenden bezoekers.

Bentelo is bekend vanwege de asperges en de wijngaard: Wijngaard Hof van Twente.

• Wandel langs rivier de Regge en leer alles over de middeleeuwse stad Goor.