Weerribben-Wieden, een van de meest bijzondere gebieden van Nederland en het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Dankzij de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders ontstond een uniek landschap vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Charmante waterdorpen, de adembenemende ongerepte natuur, de grachten en wateren maken van dit gebied een perfecte locatie voor een vakantie, weekendje of dagje weg. Genoeg te beleven gedurende het hele jaar!

In, om, op, door het water en natuur

Het hele jaar door een belevenis

Ongerept en eigenzinnig mooi

Ontdekken en genieten

Een verleden vol veen, turf en riet levert een beeldschoon heden op. Adembenemende natuur, eindeloze waterpartijen en historische dorpen waar het heerlijk wandelen, fietsen en varen is. Het is optimaal genieten in Giethoorn & de waterdorpen, Nationaal Park & het veenhart, Zuiderzee & de handelssteden en in Steenwijk & het hoge land.

Mooiste plekje van Nederland

De waterrijke natuur van trilveen en rietland maakt dit gebied zo bijzonder. Daarom is Nationaal Park Weerribben-Wieden echt één van de plekken die je met je eigen ogen gezien moet hebben. Door velen bestempeld als het mooiste plekje van Nederland. Ontdek de bijzondere natuur, de dieren en de rust van dit Nationaal Park.

Meer over Weerribben-Wieden

Winter, lente, herfst, zomer

Slapen aan het water

Hollands Venetië: Giethoorn

Authentieke grachten, bruggen en de huizen aan het water geven dit levendige dorp karakter. Giethoorn wordt dan ook wel het Nederlandse Venetië genoemd. Met een groot verschil: hier mag je zelf met je fluisterboot of kano door de wateren varen. Of laat je je wel vervoeren en ervaar een sprookjesachtige gondelvaart. Giethoorn ligt middenin Nationaal Park Weerribben-Wieden, waardoor je met een boottocht de gezelligheid van het dorp makkelijk kunt combineren met de rust en prachtige natuur van het park. Neem je picknickmand mee en geniet! Ook Giethoorn zelf is het hele jaar het bezoeken waard. De diverse terrassen aan het water, musea en bijzondere galerieën kun je alle maanden bezoeken. En bij een strenge winter is het schaatsen in Giethoorn betoverend mooi.

Gemaakt door mensenhanden: de ambachten in Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een uitgestrekt moeras- en merengebied met een oppervlakte van zo'n 11.000 hectare. Het is ontstaan door vervening, turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden. Hierbij zijn veel mensenhanden te pas gekomen. En nog steeds is de mens met karakteristieke ambachten actief om dit gebied in stand te houden. Dit om de boel te onderhouden en te beschermen, zodat het bijvoorbeeld niet dichtgroeit en de flora en fauna in stand wordt gehouden. Hierin zijn rietsnijders, boeren en boswachters actief. Ook zijn er ambachten om tradities in stand te houden, zoals kooikers, ontwerpers van corso-wagens en punterbouwers.

Het hele jaar door ontdekken

Natuur, dieren, water en ambachten

Te voet, met de boot, kano, SUP of met de fiets kun je alle maanden van het jaar heel goed terecht in Weerribben-Wieden. Elk seizoen heeft zo z'n eigen charme. Ontdek de ambachten in de winter, sprookjesachtige landschappen in de herfst, ontspanning op het water, corso's in de zomer en de leuke en oude dorpjes in de lente.

Corso's en gondelvaarten

Elke zomer weer is het een adembenemend spektakel om te zien: de corso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden. Het grootste verlichte corso van Europa, en tevens in de top 3 van Nederland qua grootte, is die van het Sint Jansklooster. In de derde week van augustus rijden de knap-gemaakte dahliareuzen door de straten. Circa één week later kun je weer genieten van een corso met muziekkorpsen van een hoog nivea. Dit keer in Vollenhove. Duizenden vrijwilligers werken zich in het zweet voor deze corso's, die door zo'n vijfentwintigduizend mensen bezocht worden. Naast de dahliawagens over land zijn er in juli en augustus ook optochten over water. Torenhoge gondels met de meest bijzondere creaties varen door de wateren van de romantische waterdorpen. De gondelvaarten van Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Giethoorn zijn echte publiekstrekkers.

Ontdekkingstocht op of in de buurt van het water

Weerribben-Wieden is een waterrijk gebied, met de natuurpracht van het Nationaal Park en de charme van de waterdorpen. Je kunt op allerlei manieren ontspannen op of aan het water. Zo kun je heerlijk varen in o.a. een fluisterboot, kano of kajak, of met een boot op excursie. Je kunt bijvoorbeeld op pad met een boswachter om het gebied en de dieren te verkennen, met de boot naar het verdronken dorp Beulake of de ambachten ervaren van rietsnijder en kooiker. Ben je niet zo van het (zelf) varen? Er zijn ook diverse wandel- en fietsroutes door de prachtige natuur, over bruggetjes en met pontjes. Terrassen genoeg aan het water voor een bak koffie en ook slapen kun je aan het water in een huisje of op de camping.