Doe-tips

De leukste uitjes in de Weeribben

  • 4 minuten opladen
  • 912 x bekeken

In de kop van Overijssel bevindt zich een uniek stukje Nederland. Het waterrijke natuurgebied van de Weerribben en daarbij het karakteristieke dorp Giethoorn mag op een toenemende populariteit rekenen. Maar is het er ook leuk voor kinderen? Wij gaan het ontdekken.

In een mooi weekend in juni 2018 stappen we in de auto op weg naar Villapark de Weerribben. Het verkeer zit redelijk mee en na anderhalf uur rijden arriveren we op dit mooie kleine vakantiepark. We checken in, en even later staan we voor de deur van onze villa. Na ja, villa is eigenlijk een beetje overdreven. Tycho merkt op dat het kleiner is dan ons eigen huis, dat toch ook geen villa is. Maar het is groot zat voor een vakantiehuis. Ruimte is er ook genoeg rond het vakantiehuis. Een grasveld om op te voetballen, al moet je wel uitkijken dat de bal niet in het water komt. Want dat hebben de weerribben en dit vakantiepark gemeen: er is veel water.

Klimbos Avontuurlijk Paasloo

De volgende dag genieten we van een heerlijk ontbijt, voordat we op pad gaan. Vlakbij het vakantiepark ligt het Klimbos Avontuurlijk Paasloo. En daar gaan we klimmen. We worden zeer vriendelijk ontvangen, krijgen een klimtuigje aan en de nodige uitleg voor we de bomen in kunnen. Het klimbos heeft 4 parcours, plus een kleintje laag bij de grond. Die is voor kleine kinderen om te oefenen terwijl oudere broers en zusjes de echte parcours doen. Onze klimgeit Tycho heeft er zin in. Hij gaat op kop, en gaat er snel vandoor. Wij doen het rustiger aan. En als we bijna bij het eind van het parcours komen, heeft Tycho ons alweer ingehaald. Hij doet het parcours gewoon twee maal. Zo gaat het ook bij het tweede parcours. En het derde en vierde parcours doen Tycho en papa Patrick samen. Het klimbos is niet erg groot, maar biedt voldoende variatie voor iedere klimgeit om zich een paar uur te vermaken.

Een bliksembezoek aan Giethoorn

Terug op het vakantiepark genieten we van de pannenkoeken bij restaurant ’t Binnenhof . Het is een gezellig restaurant, waar allerlei activiteiten gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan daf-rijden, boogschieten of een escape room. En natuurlijk gewone feesten en partijen. Omdat we vroeg gegeten hebben, besluiten we nog even een kijkje te nemen in Giethoorn. We zijn vooral ook benieuwd hoeveel (buitenlandse) toeristen daar zijn. En dat blijkt mee te vallen. Het is inmiddels vroeg in de avond, en veel winkeltjes en musea zijn al dicht. Het heeft nog steeds een gezellige sfeer, maar druk is het niet. We wandelen langs de belangrijkste gracht van Giethoorn. Voor kinderen is er op dit moment niet veel te doen, of het moet het speeltuintje bij Villapark Giethoorn zijn. Maar een ijsje bij een ijssalon maakt het voor Zeb en Tycho ook de moeite waard.

Varen bij Kalenberg

Bij Giethoorn zagen we al enorm veel fluisterbootjes, die nog werkeloos in de slootjes lagen. Wij gaan de volgende dag richting Kalenberg, om van daar uit de Weerribben met een bootje te verkennen. Kalenberg is een dorpje dat lijkt op Giethoorn, maar dan wat minder groot en minder bekend. Wel heeft Pieter Jongschaap hier veel fluisterbootjes te huur, en dus ook één voor ons. Het duurt niet lang of we zijn het dorp uitgevaren. We zitten direct tussen de rietkragen van de Weerribben. Behalve aan paar kano’s zien we er weinig. Ook het aantal watervogels valt wat tegen. Zeb en Tycho vinden het leuk om even zelf te varen, maar na een uurtje zijn ze er ook wel klaar mee en keren we weer terug.

Een stukje Indonesië in de Weerribben

Voordat we terug naar huis gaan, is er nog één attractie in de Weerribben die we graag willen zien: Taman Indonesia. Een kleinschalige dierentuin met vooral dieren uit Indonesië. We komen bij binnenkomst direct in Indonesische sferen. Vandaag is er een speciale festiviteit: Pasar Saté. Er staan diverse kraampjes waar heerlijke Indonesische sateetjes gebakken worden. Daar gaan we straks wel even van genieten! Maar eerst willen we de dierentuin bezoeken. Die bestaat vooral uit een aantal grote volières met bijzondere vogels. We zien onder andere fazanten, beo’s, en ook de Australische Kookaburra. In andere kooien zien we ook de Bengaalse tijgerkat, de beermarter, en de grappige klauwotter. En de bijzondere Loewak, beroemd omdat die dure koffiebonen uitpoepen. Als we alle dieren gezien hebben, genieten we van onze welverdiende saté, en de heerlijke Indonesische sfeer.

En dan is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van dit dierenpark en de bijzondere Weerribben. Een plek om ook met kinderen te genieten van de natuur, afgewisseld met leuke activiteiten. Lees hier het uitgebreide verslag van Vakantie met Kinderen