Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd hebben spectaculair uitzicht vanaf de watertoren in Weerribben-Wieden

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 4693 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer zijn ze in Sint Jansklooster. Daar staat een 45 meter hoge watertoren. Het is even een klim maar het 360 graden uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden is het meer dan waard!

Bekijk video

De hoogtepunten

09:00

Watertoren Sint Jansklooster

Klaar voor een klim?
Klaar voor een klim?

Cuno: ‘Wist je dat de eerste bewoners ooit naar dit gebied gestuurd zijn om boete te doen? En dat zij ontdekten dat de grond geschikt was om een vuurtje te stoken? Dat was het begin van dit unieke landschap. Door het afgraven van de veengrond ontstonden de weidse plassen. De smalle slootjes werden uitgegraven om de turf of gedroogde veengrond te vervoeren.’

Let op: de toren is alleen op zaterdag open. Uitzondering zijn de schoolvakanties (regio noord) dan is de toren ook op donderdag te beklimmen. Parkeer je auto bij Bezoekerscentrum De Wieden. Van daaruit kun je de watertoren niet missen!

Watertoren
Watertoren

10:30

Bezoekerscentrum De Wieden

In het bezoekerscentrum vind je leuke informatie over de natuur in de Wieden, het meest zuidelijke deel van het Nationaal Park. Aan de achterzijde ligt het Beulakerpad. Het leidt je langs oude vervenershuisjes naar het inmiddels verdronken dorpje Beulake. Als het pad ophoudt, begint het drijvende vlonderpad.

Vanaf hier gaan we up -north.

11:30

Naar Blokzijl (8,5 km)

omschrijving
omschrijving

Is het al tijd voor lunch? Dit vissersdorp lag ooit aan de Zuiderzee. Vanuit hier werd de turf door heel Nederland vervoerd. Als je naar de rijke gevels kijkt, ging ze dat destijds prima af. Verse vis is er nog altijd. ‘Wij aten onze kibbeling op een bankje in de oude haven waar historische vrachtschepen gebroederlijk naast eigentijdse jachten liggen. Maar een sterrenlunch aan de Sluis kan natuurlijk ook.’

12:30

Naar Bezoekerscentrum De Weerribben (17 km)

Op naar Ossenzijl en tijd voor wat natuur. In dit bezoekerscentrum kom je op een regenachtige dag alles te weten over de Weerribben. Op een mooie dag huur je een bootje en ga je zelf op onderzoek uit. Er zijn kano’s, fluisterboten en sloepjes. Je vaart via smalle slootjes, tussen rietvelden en dichte moerasbossen. Hoeveel natuur kun je hebben? Vraag wel naar een routekaart.

Wist je dat riet uit de Weerribben heel populair is?

En dat het vanwege de hoge kwaliteit op veel Europese daken ligt? Dat ging niet altijd vanzelf: de grootste tegenslag was de aanleg van de Noordoostpolder rond 1940. Het nieuwe land zoog onverwacht veel grondwater weg. Maar niets is flexibeler dan de natuur. Inmiddels wuift het riet je weer vriendelijk tegemoet.

16:00

Moe en voldaan? (32 km)

omschrijving
omschrijving

We rijden op ons gemak terug richting Sint Jansklooster. Onderweg kom je langs waterdorpen als Dwarsgracht en Giethoorn. Langs scheefgezakte boerderijen en ontelbare bruggetjes. Trekgat, petgat of weer? Hoe zat het ook alweer? Het zijn drie benamingen voor water dat ontstaat op plekken waar het veen werd afgegraven. Een drankje op de steiger smaakt prima of eet een hapje met zicht over de Beulakerwijde.

Overal duiken kleine liggende windmolentjes op in het landschap. Ze worden ook wel tjaskers of tjaskermolens genoemd. Daarmee wordt er zoveel mogelijk water naar het rietland gepompt.

19:30

Belt Schutsloot

omschrijving
omschrijving

Net als het idyllische Dwarsgracht, wordt Belt Schutsloot ook wel het kleine broertje van Giethoorn genoemd. ‘Wij snappen wel waarom. Hier geen massa’s toeristen met selfiestokken. Maar gewoon genieten van het watersportsfeertje en het uitzicht over het water. We nemen nog een laatste koffie en zien, na een bijzondere dag, de zon langzaam ondergaan.’

20:30

Terug bij het infocentrum

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.