Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd onder de indruk van kunstzinnig Zwolle

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 8302 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer zijn ze in Zwolle waar ze struikelen over kunst en cultuur. Klaar om je te laten verleiden door de charmes van Zwolle?

Bekijk video

De hoogtepunten

11:00

De Peperbus

Het uitzicht doet niet onder voor een impressionistisch schilderij. De rode historische daken, de grachten, vestingwerken en het middeleeuws stratenplan waren er toen ook al.

Peperbus
Peperbus

Cuno: ‘Alleen die geheimzinnige, futuristische wolk.. wat zou dat zijn?’

De kerktoren dankt zijn naam aan de koperen koepel on top. Vergeet niet een kijkje in de kerk zelf te nemen. Het is een soort gesamtkunstwerk: een perfect samenspel van bouw-, schilder- en beeldhouwkunst door de eeuwen heen.

Openingstijden april tot november: dinsdag: 13.30 tot 16.30 uur, woensdag tot en met zaterdag: 11.00 tot 16.30 uur. In vakanties en wintermaanden gelden afwijkende tijden. Een beklimming kost € 3,50. Voor kinderen geldt een gereduceerd tarief.

Vanaf het station is het zo’n 10 minuten lopen. Kom je met de auto? Parkeer in Q-park Maagjesbolwerk.

Peperbus bovenaf
Peperbus bovenaf

12:00

Door naar de Grote of St Michaëlskerk

Je hebt baas boven baas én je hebt engelen en aartsengelen. Een aartsengel – zijn naam herken je vaak aan de ‘el’ op het einde – is een engel met een bijzondere rang. Rechtstreeks door god gezonden om mensen te beschermen. Vandaar dus dat de Zwollenaren dol op hem zijn. Maar ook de Fransen en de Engelsen. Ken je de Mont St Michel en de St Michaels Mount? Het zijn allebei kloosters op eilandjes voor de kust die vanwege hun riskante ligging wel wat extra bescherming konden gebruiken.

omschrijving
omschrijving

Op de Grote Markt staat de Glazen Engel van kunstenaar Herman Lamers (1954). Het beeld is opgebouwd uit ongeveer 350 lagen glas van elk 1 cm dik. Er is ook nog een bronzen Michaël in de buurt. Goed (omhoog) kijken! De audiotour van 30 minuten leidt je langs historische kunstschatten in de kerk. Kinderen kunnen met een IPad op zoek naar verborgen schatten.

Open: dinsdag tot en met zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis, kosten audiotour € 3,-.

12:45

Verantwoord lunchen

omschrijving
omschrijving

Eettentjes zijn er genoeg rondom de Grote Markt. Wil je in de juiste sfeer blijven? Om de hoek vind je Winkelcafé Engel. De naam is niet voor niets. Alles wat ze serveren en verkopen helpt onze wereld beschermen.

14:00

Tijd voor aardse kunst

Het mysterieuze ruimteschip zag je al vanaf de Peperbus. De wolk van keramiek is aan de buitenkant bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels die meekleuren met de lucht. Aan de binnenkant vind je een deel van de moderne kunstcollectie van Museum de Fundatie.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Open: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang met Museumkaart gratis. Volwassenen betalen € 14,-, studenten: € 6,-.

Sjoerd: Goed om te weten: de Fundatie is iedere zaterdagavond gratis te bezoeken.

omschrijving
omschrijving

De Saturday Night waar Herman Brood over zong, zag er heel anders uit. Ben je fan van deze in Zwolle geboren muzieklegende? Het museum ter ere van hem staat recht tegenover De Fundatie en blijkt een regelrechte hit. Open: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

15:30

Terras in het gras

Villa Suikerberg, ook wel het geheim van de stad genoemd, ligt pal naast de Fundatie. Probeer een Zwollenaartje (hazelnootschuim) op het bijzondere terras in het gras.

16:30

De Sassenpoort wacht

Op tijd zijn voor de stadspoort sluit hoeft gelukkig niet meer. Tussen de hoektorens bevindt zich een mezekouw: vanuit gaten in de vloer van deze uitbouw werd kokende pek over vijanden gegoten. Langs de gracht wandel je via het park richting de Thorbeckegracht. Oud-Holland op zijn best: turfschepen, ophaalbruggen, restanten van vestingwerken en eeuwenoude pakhuizen.

De Sassenpoort
De Sassenpoort

17:00

Crashen bij Van der Velde in de Broeren

Misschien wel de mooiste boekwinkel van het land en een absolute must see. De 15-eeuwse Broerenkerk staat vol met boeken. Oh ja, er is ook nog een brasserie en terras. Tip: ga op donderdag dan is Van der Velde in de Broeren open tot 21.00 uur. Zondag tot 17.00 uur, overige dagen tot 18.00 uur.

18:00

Schuif aan