Micro-avonturen op hoogte

5x Sterren kijken in Overijssel: In verbinding met de kosmos

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 4180 x bekeken

Sterren kijken wordt steeds populairder. Hoe dat komt? Volgens ervaren kijkers verbindt het ons met elkaar en met de kosmos. Dat vinden we een mooie gedachte. En waar kun je nu beter sterren kijken dan in Overijssel waar nog nauwelijks sprake is van lichtvervuiling? We nodigen je dus graag uit! Nou is samen speuren naar de Melkweg best romantisch maar echt indrukwekkend wordt het pas als je door een telescoop kijkt. Dat kan bij een aantal publieke sterrenwachten. Je vindt ze op de meest donkere plekken van Overijssel.

  1. 5

    Lattrop

    Hier kijk je door één van de grootste telescopen van Nederland. Je ziet er de zon, maan planeten, sterren en/of sterrenbeelden. Geen dag of nacht is hetzelfde. Je krijgt uitleg van enthousiaste medewerkers die je met een boeiend verhaal - zonder moeilijke woorden - meenemen op een reis door het heelal. Sterrenkijken voor dummy’s dus. Heb je de smaak te pakken gekregen? Blijf nog even in de ban van de kosmos en slaap - op misschien wel de donkerste plek van Twente - in een nabijgelegen sterrenkubus of in de landschapkamer. Beiden met vrij uitzicht!

  2. 4

    Hellendoorn

    Een fantastische plek. Alleen al vanwege de ligging op de top van de Sallandse Heuvelrug. Op de sky-walk, een observatieplatform op maar liefst 8 meter hoogte, ben je nog een stukje dichter bij de hemel. De indrukwekkende koepel heeft een diameter van bijna 6,5 meter. Zelfs als het bewolkt is, kom je - dankzij een bezoek aan het planetarium - met een goed verhaal thuis. Tip voor ervaren kijkers: deze sterrenwacht beschikt over de aller modernste digitale software voor het zoeken en vinden van astronomische objecten.

  3. 3

    Enschede

    Boven op het dak van de toren van de Museumfabriek vind je sterrenwacht Coenraad ter Kuile. In de winter is er iedere dinsdag een kijkavond en/of lezing. De naamgever, wonderkind Coenraad ter Kuile was zoon van een textielfabrikant en werkte zoals dat ging bij zijn vader in de fabriek. In zijn vrije tijd bouwde hij aan ingewikkelde astrologische instrumenten. Niet onverdienstelijk want deskundigen noemden zijn tellurium, een model waarmee de loop van de zon en de maan om de aarde werd gedemonstreerd, het wonder van Enschede!

  4. 2

    Dalfsen

    Bescheiden en laagdrempelig. Op het terrein van Natuurboerderij de Lindehoeve in Dalfsen vind je sterrenwacht “het Vechtdal”. Op de eerste en derde woensdagavond van de maand staan de telescopen klaar voor boeiende kijksessies. Vrijwilligers uit de omgeving komen er samen om waarnemingen te doen, om hun kennis te verdiepen en hun apparatuur te onderhouden. Publiek is daarbij van harte welkom. Heb je eigen materiaal en loop je tegen problemen aan? Neem maar mee. Als het kan, helpen ze je graag!

  5. 1

    Ossenzijl

    Klein maar fijn. Sterrenwacht de Weerribben is een kleinschalige sterrenwacht in het donkere hart van de Weerribben. Je treft er de grootste, voor het publiek toegankelijke, telescoop van Nederland met een spiegel van zestig centimeter. Samen met eigenaar Wim Liesker speur je het heelal af naar een duidelijk waarneembare ster. In de studio ga je mee op een reis door tijd en ruimte. Voorbij de maan, voorbij Saturnus en Jupiter, en verder, steeds verder ons zonnestelsel uit. Tip: je kunt er ook slapen.