Micro-avonturen op hoogte

5 belevenissen vanuit de lucht om nooit te vergeten.

  • Geschreven door Bertine
  • 4 minuten opladen
  • 3440 x bekeken

Wie herkent zichzelf niet in Icarus? De jongen uit de Griekse mythologie die graag wilde vliegen. Hij is de zoon van Daedalus. Samen worden ze gevangen gehouden door koning Minos. Om te ontsnappen bouwt Daedalus vleugels die hij op hun lichamen bevestigd met was. ‘Kom niet te dicht in de buurt van de zon…’, waarschuwt hij zijn zoon: ‘dan smelt de was’. Maar eenmaal in de lucht vergeet Icarus alles. Hoger en hoger gaat hij. Totdat de angst van zijn vader terecht blijkt. De mythe past in een klassiek thema waar hoogmoed wordt afgestraft. Gelukkig is vliegen geen kwestie meer van hoogmoed. Of je nu lef hebt of niet: Overijssel biedt volop mogelijkheden om hoog boven in de lucht te genieten.

  1. 5

    Paragliden in Denekamp

    Paragliden is een soort parachutespringen. Maar dan anders: waar een parachutescherm bedoeld is om de val af te remmen is een paraglidescherm bedoeld om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Vergelijk het met vleugels die langzaam en geruisloos door de lucht zweven. Het scherm is gemaakt van textiel en lijnen. Daarmee is het misschien wel de meest eenvoudige vorm van vliegen. En de meest natuurlijke. Eerst even proberen? Regel een tandemvlucht bij. Dan zweef je mee met een gebrevetteerde piloot die aan alle eisen en voorwaarden voldoet. Wie weet wil je daarna wel solo leren vliegen.

  2. 4

    Zweefvliegen bij Aeroclub Salland

    Als Bas Smit het durft, dan durf jij dit ook. Zolang je geen hoogtevrees hebt, is zweefvliegen een one of a kind ervaring. Je stijgt letterlijk boven alles uit en voelt je zo vrij als een vogel. Het spel van de piloot bestaat uit de afwisseling van het langzaam omlaag zweven om daarna weer omhoog te cirkelen in opstijgende lucht. Mee in het ritme van luchtstromen. Zet je schrap want eerst word je met een imposante snelheid naar een hoogte van zo’n 400 meter getrokken. Daarna koppelt de piloot de kabel los en begint de magie. Zweefvliegers zijn altijd op zoek naar thermiek, naar warme lucht die opstijgt. Wist je dat zandgrond veel warme lucht uitstraalt? Door boven de zandvlaktes van natuurgebied Lemelerberg te vliegen kunnen piloten vaak lang in de lucht blijven. Als alles meezit kun je - enkel en alleen op zonne-energie - wel honderden kilometers vliegen.

  3. 3

    Tokkelen vanaf een uitkijktoren

    Je tokkelt vanaf de uitkijktoren op de Loozensche Linie. Heb je niet eerder getokkeld? De vrije val aan het begin is best spannend. Misschien goed om je te realiseren - hoewel we niets met zekerheid kunnen zeggen - dat Napoleon, die voor veel grotere uitdagingen stond, hier ook ooit heeft gestaan. Rond 1800 liet hij op deze plek een schans bouwen om de Bataafse Republiek te beschermen tegen de vijand. Eén van de zichtbare onderdelen die bewaard is gebleven is een deel van het bastion aan de overkant van de Vecht.

  4. 2

    Abseilen langs de Regge

    Van alle luchtavonturen is abseilen de enige waar geen zeil of vleugel bij komt kijken. Waar de naam dan vandaan komt? Van het Duitse Seil, dat touw betekent. Abseilen, het afdalen van een steile bergwand met een touw, wordt vaak gebruikt als omlopen onmogelijk is. Bij reddingswerkzaamheden bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook voor de kick doen. Bij een vaste abseil, zet je je met je voeten af tegen de bergwand. Bij de vrije abseil hang je vrij in de lucht. Abseilen zorgt gegarandeerd voor een adrenaline boost. Om risico’s te vermijden begeleidt het team van de Wilgenweard je.

  5. 1

    Hoog in de wolken

    Wist je dat een ballonvaarder alleen invloed heeft op de verticale beweging? Dus op het landen en het stijgen? Omdat de luchtballon lichter is dan lucht bepaalt de wind de richting. Ballonvaren is dus reizen zonder doel. Het gaat puur om de reis. Naar… waar de wind je brengt. Hoe mindful is dat? Meevaren in een luchtballon kan op verschillende plekken in Overijssel. Waait het lekker? Gek genoeg is het aan boord windstil. Dat komt omdat de ballon de wind volgt. Een windbreker of -jack kun je dus thuis laten. Net als warme kleding want alleen op extreme hoogte wordt het koud in de mand. Trek ook niet je mooiste outfit aan. Je weet nooit in wat voor weiland je landt. Bovendien valt de mand bij het landen vaak om. Betoverd? In Oldenzaal is er het jaarlijkse , een zomers festival waar elke dag 35 heteluchtballonnen opstijgen.

Toon meer verhalen

Ook interessant