In het prachtige Overijssel is de natuur enorm veelzijdig. Wist je dat Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug 26 bergen heeft die je kunt beklimmen? En dat je voor de meeste adembenemende kanotocht niet naar Zweden hoeft? Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa en een waar kanoparadijs.
Overijssel maakt de avonturier in je los en is dé plek om de natuur op een actieve manier te beleven.

Overijssel verrijkt je

Overijssel heeft zoveel te bieden aan natuurliefhebbers dat we een boek over de natuur in Overijssel zouden kunnen schrijven. Door de gehele provincie vind je de mooiste natuurgebieden, van de IJsseldelta bij Kampen tot aan de vele natuurgebieden die Twente rijk is. Het is onmogelijk om alle natuurgebieden van Overijssel te beschrijven, maar we zetten er enkele op een rijtje. Zoals de adembenemende Sallandse Heuvelrug, het Nationaal Park De Weerribben/Wieden en het mooie Vechtdal. Lees verder om te zien welke prachtige natuurgebieden Overijssel voor jou in petto heeft.

De Sallandse Heuvelrug

Overijssel is het thuis van de Sallandse Heuvelrug. Dit adembenemende mooie landschap is één van de grootste heidegebieden van Europa. En dat vind je gewoon in Overijssel! De Sallandse Heuvelrug doet zijn naam eer aan met zijn golvende landschappen. Je beleeft hier de mooiste wandeltochten en je komt helemaal tot rust in deze heidelandschappen. Tegelijk biedt de Sallandse Heuvelrug optimale condities voor mensen die op zoek zijn naar inspannende mountainbike routes. De heuvelachtige landschappen dienen zich ten beste aan voor de mountainbikers onder ons. Wat ook steeds populairder wordt om op de Sallandse Heuvelrug te ondernemen zijn de zogeheten heisessies. Steeds meer bedrijven organiseren hun vergaderingen in de buitenlucht onder de noemer heidesessie. De achterliggende gedachte is dat het even weg zijn uit de kantooromgeving en de inspirerende natuur de beste ideeën naar boven haalt. En waar kan dat nou beter dan op de Sallandse Heuvelrug!

Nationaal Park Weerribben/Wieden

Kom genieten van de fantastische veelzijdigheid die Nationaal Park Weerribben/Wieden te bieden heeft. Dit natuurgebied van Overijssel biedt niet alleen de mooiste wandel- en fietsroutes, maar zeker ook de waterliefhebber komt hier helemaal tot zijn recht. Huur hier een bootje of sloep en ontdek via het water de prachtige natuur van dit nationaal park. En vergeet natuurlijk niet het pittoreske dorpje Giethoorn aan te doen, wat ondertussen wereldberoemd is geworden. Hier kun je een tussenstop maken en even op krachten komen met een tussendoortje of zelfs complete maaltijd in één van de vele restaurantjes die Giethoorn rijk is. Met een heerlijk uitzicht over het water natuurlijk. Ook in de winter kun je de Weerribben/Wieden te water ontdekken. Neem plaats in één van de verwarmde rondvaartboten en laat je varen. In de donkere maanden doen de verlichte dorpjes aan alsof je in een sprookjesboek terecht bent gekomen. En misschien heb je wel het geluk dat het vriest. Neem dan je schaatsen mee en verken dit natuurgebied van Overijssel al schaatsend!

Het Vechtdal

Nog zo`n prachtig natuurgebied van Overijssel waar je als echte natuurliefhebber moet zijn geweest is het Vechtdal. De rivier de Vecht kronkelt zich een weg door de groene weidelandschappen wat prachtige plaatsjes oplevert. Een absolute aanrader is om een kano te huren en al varend dit natuurgebied vanaf het water te bewonderen. Je zal versteld staan van de oude boerderijtjes en kastelen die je onderweg tegenkomt. Laat je overweldigen door deze streek vol nostalgie. Maar ook de wandelaars en fietsers zullen in vervoering worden gebracht door de charmes van het Vechtdal. Want de Vecht kronkelt zich niet alleen een weg door het landschap, dat doen de paadjes ook. Trek je wandelschoenen aan of zet je fiets achterop de auto en kom dit prachtige natuurgebied in Overijssel verkennen. En vergeet dan vooral niet de Lemelerberg en het Reestdal te bezoeken. Heb je nog tijd en energie over, sla dan de natuur van de Arriën niet over. Of kom gewoon een keertje terug. Want het Vechtdal leer je niet in één middagje kennen.

Maak kennis met de natuur van Twente

In Twente barst het van de mooie natuurgebieden. In Twente zijn zelfs zoveel natuurgebieden te vinden dat we ze geeneens allemaal kunnen benoemen. Hier geven we enkele tips van plekken die je echt moet bezoeken als je naar Twente gaat. Natuurgebied Springendal wordt ook wel “de achtertuin van Nederland” genoemd. Het pittoreske landschap, met zijn kronkelige paadjes, stromende beekjes en zelfs watervalletjes laten je heerlijk ontspannen tijdens een wandeling of fietstocht. Gemotoriseerd verkeer is hier niet toegestaan, dus je kan optimaal genieten van de bosrijke omgeving. De Tankenberg op het landgoed Egheria is gelegen vlakbij Oldenzaal. Met haar 85 meter is dit de hoogste berg van Overijssel. Trek je wandelschoenen aan of beklim haar met je fiets bij helder weer, want dan kijk je zo Duitsland in. Vergeet niet de prachtige omgeving te verkennen en besef je als je hier rondloopt, dat je je in een natuurgebied bevindt wat bijna onaangeroerd is gebleven door de eeuwen heen en verbaas je niet als je een ree tegenkomt, die zich veel aan de bosranden ophouden. Kom gauw langs in het mooie Overijssel en ontdek al het moois wat hier op je ligt te wachten!