Doe-tips

De 14 meest beeldbepalende evenementen van Overijssel in 2023

 • 5 minuten opladen
 • 5602 x bekeken

Overijssel bruist van de evenementen; van het Bevrijdingsfestival in Zwolle tot Military Boekelo in Enschede. Deze beeldbepalende evenementen zijn grote evenementen die Overijssel in Nederland en daar buiten stevig op de kaart zetten. Het zijn cultuur- en sportevenementen van een hoge kwaliteit waar veel mensen op af komen. Hou je agenda bij de hand want deze evenementen wil je niet missen.

 1. Enschede Marathon

  De oudste marathon van Nederland en West-Europa is de Enschede Marathon. Er zijn allemaal verschillende afstanden, zodat jong en oud allemaal hun stappen halen! Ook voor bezoekers is er van alles te doen. Een hapje eten, wat drinken, leuke activiteiten voor kinderen of gewoon even lekker over het Van Heekplein slenteren en al die hardloopvibes tot je laten doordringen. Mis het niet!

 2. Bevrijdingsfestival Overijssel

  Bevrijdingsfestival Overijssel keert terug naar Park de Wezenlanden. Met 8 area’s, 50+ acts en jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers betreft het het grootste Bevrijdingsfestival van Overijssel.

 3. Ribs & Blues Festival

  Ribs & Blues is een 3 daags festival tijdens de zaterdagavond en de beide Pinksterdagen op de Domineeskamp in het centrum van Raalte. Het is uitgegroeid tot het grootste roots & bluesfestival met internationale uitstraling en waardering. Bovendien worden er grote hoeveelheden spareribs geserveerd, waardoor het festival ook wel bekend staat als een echt “ribfest”. Het festival trekt elk jaar vele bezoekers uit de regio en ver daarbuiten en biedt een unieke ervaring voor muziekliefhebbers en eetfans.

 4. Halve Marathon Zwolle - 10 juni

  Op zaterdagavond 10 juni 2023 is het weer zover! Dan wordt het gezelligste hardloopfestival van Nederland gelopen. 10.000 atleten loop je in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij!

 5. CSI Ommen - 6 t/m 10 juni

  Tijdens de dertiende editie van CSI Ommen staan er een groot aantal internationale springrubrieken op het programma. Topruiters uit binnen- en buitenland verschijnen aan de start in rubrieken tot een hoogte van 1.55m! Op het wedstrijdterrein rondom De Driehoekhoeve wordt een ‘Goods & Foods fair‘ georganiseerd. U kunt hier chillen, shoppen en lekker eten. Ook aan de kleinste supporters is gedacht. Voor hen is er een Kids Paddock. Ook dit jaar zijn weer alle ingrediënten aanwezig om er een mooi en sportief evenement van te maken, waarbij topsport en gezelligheid voorop staan.

 6. CSI Twente - 7 t/m 11 juni

  In de zomer van 2023 komt de wereldtop der spring- dressuurruiters weer naar Geesteren voor de 47e editie van CSI Twente. En het belooft wederom een bijzondere editie te worden, op een vernieuwd Equestrian Park Erve Maathuis! De internationale klassieker op het Erve Maathuis mag zich verheugen in een grote populariteit bij bezoekers en deelnemers. De historisch gegroeide mix van sports, business, culture en entertainment maakt CSI Twente tot een allround evenement voor een zeer gevarieerd publiek.

 7. Triathlon Holten - 30 juni t/m 1 juli

  De Triathlon Holten is een internationaal evenement dat staat als een huis. De Holterberg vormt een belangrijk onderdeel van de Triathlon. Het fietsparcours loopt er midden doorheen. Met het zwemmen in De Domelaar is de laatste jaren een extra dimensie toegevoegd aan het evenement. Het loopparcours door het centrum van Holten met langs de kant honderden enthousiaste supporters vormt de perfecte afsluiter van de race. De dagen worden feestelijk afgesloten met de befaamde openingsparty op vrijdag en de afterparty op zaterdag.

 8. Deventer op stelten - 7 t/m 9 juli

  7 tot en met 9 juli staat de binnenstad van Deventer weer ‘Op Stelten’. Het festival is een feestelijke ontmoeting met kunst en cultuur, met openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, maar ook met intieme theaterconfrontaties. Het is een compositie van nationaal en internationaal talent. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend evenement. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig.

 9. Deventer Boekenmarkt - 6 augustus

  Honderden kramen gevuld met duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. Dat kan maar één ding betekenen. Op zondag 6 augustus 2023 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 33e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt tijdens het speciale Hanzejaar. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

 10. Bloemencorso Sint Jansklooster - 18 en 19 augustus

  Op zoek naar een onvergetelijke belevenis tijdens de zomervakantie? Liefhebber van cultureel en artistiek vermaak? Dan mag je het corso in Sint Jansklooster niet missen! Dit zijn bloemen zoals je ze niet vaak ziet. Kom 18 & 19 augustus naar Sint Jansklooster en geniet van een schitterend bloemencorso met grootse praalwagens, levendig theater en muzikaal vermaak. Laat je meenemen in een wereld waar bloemen tot leven komen.

 11. Stiftfestival - 19 t/m 27 augustus

  Het Stiftfestival brengt van 17 t/m 25 augustus Twente in Mediterrane sferen. Divers en gekleurd programma, toegankelijk en vernieuwend. Het programma combineert muziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur, kunst en dans.

 12. GOGBOT - 8 t/m 11 september

  Sinds 2004 transformeert het festival ieder jaar het centrum van Enschede tot een futuristische audiovisuele happening! GOGBOT’s missie is om een inspirerend platform te bieden voor de meest originele, de meest visionaire en meest avant-gardistische artiesten die vandaag actief zijn. Het onderzoekt de nieuwste technologische ontwikkelingen en roept op tot reflectie, debat en tot een kritische houding op onze leefomgeving. Dit is een meerdaags festival rondom multimedia, kunst, muziek en technologie.

 13. Military Boekelo - 5 t/m 8 oktober

  Uit de hele wereld komen topruiters met hun paarden naar Oost Nederland om deel te nemen aan één van ’s werelds beste military’s. Het meest spectaculaire wedstrijdonderdeel is de cross op zaterdag. Niet alleen de wedstrijd(en) blijkt jaarlijks weer de grote trekpleister. Leuke aankopen doen en nieuwe fashion en lifestyle trends ontdekken op de zeer uitgestrekte Military Herfst - Fair. Dit alles natuurlijk andermaal onder het genot van verleidelijke bieren, prachtig wijnen en een keur aan fingerfood tot a la carte.

 14. Dickens Festijn - 16 en 17 december

  De 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen jaarlijks ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang.