Op smaaksafari

Erben Wennemars over het eetbare goud van Overijssel

  • 2 minuten opladen
  • 7503 x bekeken

Als fanatiek sporter weet Erben Wennemars hoe belangrijk voedzaam en gezond eten is. Laat hij nu in de provincie wonen waar veel producten zo van het land komen: Overijssel. Er zijn veel boerderijwinkels waar verse streekproducten verkocht worden. De oud-wereldkampioen schaatsen én ambassadeur van de provincie weet wel wat zijn favoriete streekgerecht is: asperges, het witte goud van Overijssel.

Dalfsen, de geboorte- en woonplaats van Erben, ligt middenin het Vechtdal. En daar worden, net als in de Overijsselse regio’s Salland en Twente, bij diverse boerderijen asperges verbouwd. De meeste telers verkopen het ‘witte goud’ aan huis of in hun boerderijwinkel. Verser dan dit kun je ze niet krijgen. Een streekproduct waar ze in Overijssel trots op zijn en die tijdens het aspergeseizoen in bijna alle restaurants op de menukaart staat. Oók bij sterrenrestaurants De Librije in Zwolle en ’t Lansink in Hengelo. Erben: “Dat vind ik nou mooi, dat ook sterrenrestaurants gebruik maakt van streekproducten uit onze provincie”.

Er zijn meer streekproducten die Erben bijna bij hem om de hoek of elders in Overijssel kan halen. Zoals aardbeien van Kalter in IJsselmuiden. De zoete zomerkoninkjes worden op diverse plekken geteeld en vaak mag je ze zelf plukken. Verser kan niet. Ook wijn is een Overijssels streekgerecht. Op sommige plekken in de provincie is het terroir ideaal om druiven te verbouwen. In deze wijngaarden waan je je in Frankrijk, terwijl je toch echt met beide benen op Overijsselse grond staat.

Heileuver In de boerderijwinkels vind je allerlei verse groente en fruit van het land. Ook de kaas- en zuivelliefhebber is in Overijssel aan het juiste adres, zoals bij kaasboerderij De Heileuver. Erben is er gek op: “Heerlijk, die lokale kaas uit Dalfsen”. Er lopen heel wat kippen, koeien, schapen en zelfs waterbuffels in de provincie. Wat je bij de boer koopt, daarvan weet je dat het zo puur mogelijk is. En nog lekker ook, die kakelverse eitjes, romige buffelmozzarella, smakelijke boerenmelk, kruidige kaas of biologisch vlees. Overijssel is een schatkamer vol streekproducten, vol ‘eetbaar goud’. Eet smakelijk!

Mooi dat je er bent ... Vechtdal!

In deze aflevering van ‘Mooi dat je Erbent’ geniet Erben van de heerlijke streekproducten die er in het Vechtdal te proeven zijn en ontdekt hij waarom het Vechtdal de beste campings van Nederland heeft.