Op smaaksafari

Unieke wijngaarden in Overijssel

  • 4 minuten opladen
  • 6140 x bekeken

Ga je de zon opzoeken? Kies je een actieve vakantie? Of ga je een dagje naar een pretpark? Er is nog een andere geliefde bezigheid die je kunt combineren met een dagje weg: wijn drinken. In Overijssel zijn de leukste wijngaarden van Nederland te vinden. Dus, houd je vast: dit zijn de mooiste wijngaarden. Proost!

Een koud glas wijn, daar houden we van. Want goed gezelschap en een lekkere wijn – dat is hét recept voor een gezellige avond met goede gesprekken. Wijn drinken is dus een goed idee. Wijn proeven is een nog beter idee. En je hebt naast de klassieke wijnregio’s een wijnland waar je niet snel aan denkt: Nederland. Aangezien we niet allemaal in het bezit zijn van een dikke wijnkelder en gigagrote tuin vol druiventrossen, zetten we de wijngaarden in Overijssel op een rijtje die het bezoeken waard zijn.

Verrassende wijngaarden in Overijssel

Bij een wijngaard denk je snel aan Frankrijk of de Moezelstreek. Heuvels, een blauwe lucht en stralende zon, dat zijn de ingrediënten om wijn te maken, toch? Ja, maar het kan ook hier, in Overijssel. Er zijn namelijk druivenrassen ontwikkeld die vroeg rijp zijn en daarom ook in Nederland een goede wijn opleveren. En daar ben jij vast erg blij mee (wij in ieder geval wel!).

Lief voor het milieu

Zo’n bezoekje aan een wijngaard in Overijssel vergeet je niet snel. En nee, niet vanwege een black-out door de hoeveelheid drank. Er bestaat gelukkig ook nog zoiets als verantwoord wijn drinken en dat bewijzen de wijngaarden in Overijssel. Zo kun je bij wijngaard De Landman in Raalte biologische wijnen proeven. Dat ze de aarde belangrijk vinden, blijkt ook uit de tegenwind die ze gebruiken en diverse dieren als landschapsbeheerders inzetten. Extra leuk: deze dorstlesser bij uitstek wordt hier gemaakt door enthousiaste particulieren, die de druivenstokken huren. En dat proef je. Bij de Wijnmakers in Wierden hebben ze drie pijlers: duurzaamheid, innovatie en kwaliteit. Ze maken gebruik van de nieuwste technieken en middelen om druivenstokken gezond te houden en te bemesten. En bij wijngaard Hof van Twente ontdek je het wijnmaakproces van wijnen die geregeld internationale prijzen winnen!

Fietsen en wijn proeven

Ook bij Wijngaard de Tappenmars in Den Ham en wijngaard de Reestlandhoeve hoef je niet bang te zijn dat je een zure sloot lauwwarme wijn krijgt geserveerd. Deze plekken zijn een heus paradijs op aarde, voor de smaakpapillen, reukorganen en de ogen. Je kunt bovendien bij de eerste twee ook arrangementen boeken. Wat dacht je van klootschieten, een fietsroute of workshop kunstschilderen?

Slapen tussen de wijnranken

Sommige activiteiten horen thuis op je bucketlist, zoals slapen op een wijngaard. Mee eens? Dan kun je deze unieke beleving meteen van je lijst afstrepen, want je kunt hiervoor aankloppen bij Wijnstaete. Hier kun je namelijk niet alleen de Frans uitziende wijngaard komen bekijken en meehelpen, maar je kunt ook slapen op de wijngaard. Zo kun je direct je bed inrollen na de wijnproeverij en wakker worden in een groene zee van geurige druiven. Bij wijngaard & boerderijwinkel Maronesse in Marknesse kun je af en toe zelfs kamperen tussen de druivenstokken. Wat wil je als wijnliefhebber nog meer…

Word een wijnneus, ehh … wijsneus

Niet alleen de aanwezigheid van een hoop wijn maakt een uitje naar een wijngaard in Overijssel zo geweldig, maar ook de omgeving en kennis van de sommelier. Want ja, het landschap is zeer Instagramwaardig. En van duizenden boekwerken tot volledige opleidingen: de lessen over deze drank zijn nooit klaar, elk seizoen biedt weer nieuwe wijnen. Wijnproeverijen zorgen ervoor dat je meer kennis krijgt over hoe de wijn tot stand komt. Van de grond tot aan de ingrediënten, alles heeft invloed op de smaak van wijn. Het is dus lekker, mooi en leerzaam. Klinkt als een perfect uitje, toch?