Altijd al de verschillende kastelen van Nederland willen bezoeken met een groep? Dan ben je in Overijssel aan het goede adres. Al fietsend langs de prachtigste landgoederen. Waan je als echte kasteelheer of - dame natuurlijk bij deze mooie kastelen in Overijssel. Met z'n tweeën of met vriendinnen? Wij geven je graag tips!

Ontdek alles rondom

kastelen en landgoederen in Overijssel

het is net als in game of thrones

Jonkvrouwen in prachtige jurken die rondstruinen in romantische en perfect aangelegde tuinen. Ridders die op de wacht staan, bij de poort en op de muren, om het dreigende gevaar buiten te houden. Koningen in hun mooie vertrekken en indrukwekkende eetzalen met lange tafels. Zie je het al voor je? Nee? Kom dan eens een kasteel bezoeken in Overijssel. Een kasteel? Ja, Overijssel is rijk aan echte kastelen, havezaten en landgoederen. De ridders en jonkvrouwen moet je er even bij verzinnen. Maar als je zo'n mooi kasteel van buiten of zelfs van binnen bewondert, dan waan je je weer in de middeleeuwen. Prachtige historische gebouwen die nog helemaal in tact zijn gebleven. En dat niet alleen, deze imposante bouwwerken hebben veelal indrukwekkende kasteeltuinen. Je zou er maar wonen...

Bekijk de kastelen en landgoederen van Overijssel >

Overijssel en haar

kastelen

Kasteel rechteren - Dalfsen

Houd je camera in de aanslag, want Kasteel Rechteren is vanuit iedere invalshoek een plaatje op een ansichtkaart waardig. Het kasteel is vanaf de veertiende eeuw langzaamaan opgebouwd tot een imposant kasteel aan De Vecht. Jarenlang was het kasteel potdicht en gingen er spannende spookverhalen de ronde en kreeg het een bijna mythische lading. Maar de laatste jaren geeft de nieuwe eigenaar (een nazaat van het geslacht Van Rechteren) meer openheid en staan op Open Monumentendag de poorten zelfs open voor publiek.

Landgoed Twickel - Delden

Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt Landgoed Twickel. Op ruim 4000 hectare vind je een kasteel, boerderijen, watertoren, houtzagerij en prachtige tuinen. Deze plek in Overijssel mag je niet missen. Waarom niet? Dit zijn de redenen om een bezoek te brengen aan Landgoed Twickel. Kasteel Twickel is een van de mooiste kastelen van Nederland, zowel van de buiten- als binnenkant. Extra bijzonder: dit is geen museum, maar een woonhuis. Een rondleiding kan op een beperkt aantal dagen en kost €15 per persoon. Dat is inclusief een deskundige gids, tuinboekje en entree voor de prachtige tuinen en het park. In maart en september worden kasteelconcerten georganiseerd in samenwerking met de Stichting Delden Klassiek.

Fiets eens een

kastelenrondje

Al fietsend ontdek je veel meer dan met de auto of lopend. Wij hebben een aantal mooie routes langs kastelen in Overijssel voor je uitgezocht, maar er zijn nog veel meer mooie fietsroutes.

Kasteel Het Nijenhuis - Heino/Wijhe

Wat in 1382 begon als havezate groeide uit tot kasteel. Hier woonde verzamelaar Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie in Zwolle. In het kasteel is tegenwoordig een deel van Hannema’s collectie te zien. Kasteel Het Nijenhuis wordt nu dus gehuurd door Museum de Fundatie en dient als museum met schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Kasteel Het Nijenhuis heeft bovendien een indrukwekkende beeldentuin waar ongeveer negentig beelden te bewonderen zijn. Het is één van de grootste en meest bijzondere van Nederland. De imposante beeldencollectie vormt een mooie doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw. In het kasteel zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen die je kunt bezichtigen. Nu al een sneak peek van het kasteel? Bekijk dan de virtuele tour >

Landgoed Singraven - Denekamp

Landgoed Singraven, dat langs rivier de Dinkel ligt, heeft een rijke geschiedenis. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. In 1398 kwam het huis in bezit van de familie Hondenberg die het huis in 1415 versterkte tot havezate. In de volgende eeuwen behoorde Singraven toe aan de graven van Bentheim en aan de adellijke familie Sloet, die het inmiddels vervallen huis in 1651 volledig liet slopen en herbouwen. Daarna is het door vererving en verkoop in handen geweest van verschillende families. Momenteel is Landgoed Singraven ongeveer 500 hectare groot. Op het landgoed kijk je je ogen uit. Bewonder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden en moerassen. Hier vind je zowel cultuurhistorie als fiets- en wandeltochten door de adembenemende natuur. Op het Landgoed Singraven worden er ook rondleidingen verzorgd. Een ervaren gids gaat met u mee door het Huis en toont u de waardevolle kunst-, antiek- en meubelcollectie.