De provincie Overijssel gaat ver terug in de tijd. Er zijn resten van beschaving gevonden tot 2500 jaar voor Christus. In de wat recentere geschiedenis zijn er veel kastelen gebouwd in Overijssel, toen in Nederland de samenleving nog bestond uit onder andere de adel en ridderschappen. Zij waren degene die de kastelen bewoonden. Helaas zijn veel van de kastelen in Overijssel in de loop der tijd verdwenen. Gelukkig zijn er nog genoeg kastelen in Overijssel over om te ontdekken. In dit artikel laten wij je zien waar je je aan enkele van die grote Middeleeuwse bouwwerken in Overijssel kan vergapen.

Overijssel verrijkt je

Kasteel Eerde

In Ommen bevindt zich Kasteel Eerde. Dit kasteel is gebouwd in de zogenoemde Frans- classicistische stijl. Kort gezegd houdt dat in dat het kasteel het uiterlijk heeft van een landhuis. Maar dan wel een megagroot landhuis! De geschiedenis van kasteel Eerde gaat terug tot de 14e eeuw. De beruchte ridder Evert van Essen gebruikte de toen nog burcht als uitvalsbasis voor zijn rooftochten in de wijde regio. In 1715 laat Johan Werner Van Pallandt, met zijn verdiende inkomen als legeraanvoerder tijdens de Spaanse Successieoorlog, kasteel Eerde bouwen.

Kasteel Twickel

In Ambt Delden staat één van de hoogst aangeschreven kastelen van Nederland. Kasteel of ook wel Huize Twickel genoemd, staat bekend om zijn museumwaardige kwaliteit, zowel van buiten als van binnen. Omdat dit bijna 700 jaar oude kasteel nog steeds bewoond wordt, zijn er enkel in de zomer rondleidingen.

Het kleine stadje Diepenheim is het apart vermelden waard wanneer het gaat om kastelen in Overijssel. Dat Diepenheim ligt in de gemeente Hof van Twente verklaart gelijk de naam van deze gemeente, want rondom Diepenheim zijn drie kastelen te vinden en drie havezaten. Havezaten waren hoven, versterkte huizen met landgoed. Om in de Middeleeuwen aanspraak te kunnen maken op het ridderschap moest een ridder minstens in het bezit zijn van een havezaat. Om de kastelen rond Diepenheim te ontdekken is het een absolute aanrader om de Kastelenroute Diepenheim af te leggen. Deze route is 35 kilometer lang, een perfecte afstand voor een actieve en bezienswaardige fietstocht!

De Kastelenroute Diepenheim brengt je langs de havezaten Huize Diepenheim, Westerflier en Warmelo. De drie kastelen die je tegenkomt zijn kasteel Nijenhuis, kasteel Weldam en kasteel Wegdam.

Kasteel Weldam

Dit is één van de twee hoogtepunten op de Kastelenroute. Hij imponeert met zijn hoogte en zijn diepte. De uitbouw van de twee uitkijktorens aan de voorzijde geeft het kasteel een prachtige extra dimensie.

Kasteel Nijenhuis

Het tweede hoogtepunt op de Kastelenroute. Het statige kasteel heeft kenmerkende ramen die sierlijk worden aangevuld met de decoratieve luiken. Het klassieke Middeleeuwse dak en de bijbehorende torentjes bezorgen je hier een ademloze pauze, hoe rustig je hier ook heen gefietst bent!

Kastelen werden van oudsher vaak in de nabijheid van water gebouwd. De aanvoer van voorraden werd hierdoor eenvoudiger en bij dreigend onafwendbaar gevaar waren rivieren een snelle vluchtroute.

Ook rivier de Dinkel heeft een kasteel aan haar oevers. Bij Denekamp ligt Landgoed Singraven. Wat dit kasteel zo bijzonder maakt, is dat het gelegen is een prachtig uitgestrekt en divers landschap. Weelderige paadjes, bossen en zelfs moerassen liggen rondom de kronkelende Dinkel. En op het landgoed waar kasteel Singraven is gevestigd bevinden zich nog meer monumentale panden, zoals het Koetshuis en een eeuwenoude molen.

Ook al is Twente oververtegenwoordigd wat kastelen in Overijssel betreft, ook aan de andere kant van deze prachtige provincie vol historie zijn kastelen te vinden. Vlakbij de IJssel bij het plaatsje Olst bevindt zich Landgoed De Haere. Geschiedkundige documenten repten in 1329 al over De Haere, al was het toen nog een boerenhoeve. Twee eeuwen later zou de edele ridder Hendrik van Oldeneel daar verandering in brengen. En sindsdien is kasteel De Haere nog meer uitgebreid, met name in het landgoed waar De Haere is gevestigd. Door de vele lanen die het kasteel omringen en de aanleg van het park in Engelse stijl kreeg het kasteel eeuwen geleden de naam Landgoed De Haere. Geniet van de prachtige rustgevende omgeving met het kasteel als ultieme decor tijdens een uitgebreide wandeling.

Landgoed Huize Almelo

Dit landoged gebruikt zich uitstekend voor de karakteristieke setting van een film over vervlogen tijden. Wanneer de nostalgische ijzeren poort zijn twee hekken voor je opent, wacht een lange kaarsrechte laan die je uiteindelijk naar de tredes van Huize Almelo brengt.

Wie kastelen in Overijssel met eigen ogen wil aanschouwen, komt in de IJsseldelta niet voor dichte deuren te staan. Maar om de meeste kastelen in Overijssel te aanschouwen, moet je toch echt in Twente en omgeving zijn. Want ook wat kastelen betreft, Overijssel heeft het!