Twickel

Twickel heeft een geschiedenis van ruim 650 jaar.

Het oudste deel stamt voor zover bekend uit de 16e eeuw. In de eeuwen erna werd het kasteel steeds verbouwd en uitgebreid. Voor het kasteel ligt een dubbele gracht met daartussen een groot voorplein met twee bouwhuizen.

Het park en de tuinen van Twickel zijn toegankelijk. Het park is aangelegd in een landschappelijke stijl, maar er zijn sporen van oudere tuinstijlen te herkennen: lanen en haagbeuken uit de Barok en verhogingen in het terrein van een eind 19e eeuwse romantische aanleg.

Direct naast het kasteel ligt een tuin in Franse stijl. Centraal in de tuin ligt een oranjerie uit de eerste helft van de vorige eeuw die nog steeds wordt gebruikt. Een leuk weetje: de oudste oranjeboompjes uit de plantenverzameling van Twickel zijn al meer dan 300 jaar en komen van het landgoed Oranjewoud dat vroeger in het bezit van de Oranjes was. Het park gaat geleidelijk over in de akkers en weilanden, de bossen en heidevelden van het uitgestrekte landgoed. Twickel strekt zich uit over meer dan 4000 hectare.