Typisch Overijssel

De 9 mooiste kastelen en landgoederen in Overijssel

  • 5 minuten opladen
  • 57871 x bekeken

Ken je dat? Je ziet de meest mooie foto’s en video’s voorbij komen van imposante kastelen. Maar waar je de plek exact kunt vinden is soms lastig te herleiden. Gelukkig houden wij in Overijssel niet al het moois voor ons zelf. En willen we jou precies naar dat mooie onontdekte plekje brengen. Ver weg van de massa en altijd met een bijzonder verhaal. Want voor buitenlands mooie kastelen hoef je niet naar ‘daar’. Je vindt het allemaal ‘hier’. Maak een romantische wandeling, zet de voeten op de trappers of boek een rondleiding.

  1. Landgoed Twickel - Delden

    Twickel in Delden heeft een geschiedenis van ruim 650 jaar. Het oudste deel stamt voor zover bekend uit de 16e eeuw. Voor het kasteel ligt een dubbele gracht met daartussen een groot voorplein met twee bouwhuizen. Het park is aangelegd in een landschappelijke stijl, maar er zijn sporen van oudere tuinstijlen te herkennen: lanen en haagbeuken uit de Barok en verhogingen in het terrein van een eind 19e eeuwse romantische aanleg. Direct naast het kasteel ligt een tuin in Franse stijl. Centraal in de tuin ligt een oranjerie uit de eerste helft van de vorige eeuw die nog steeds wordt gebruikt. Een leuk weetje: de oudste oranjeboompjes uit de plantenverzameling van Twickel zijn al meer dan 300 jaar en komen van het landgoed Oranjewoud dat vroeger in het bezit van de Oranjes was.

  2. Landgoed Singraven - Denekamp

    Landgoed Singraven, dat langs rivier de Dinkel ligt, heeft een rijke geschiedenis. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. In 1398 kwam het huis in bezit van de familie Hondenberg die het huis in 1415 versterkte tot havezate. In de volgende eeuwen behoorde Singraven toe aan de graven van Bentheim en aan de adellijke familie Sloet, die het inmiddels vervallen huis in 1651 volledig liet slopen en herbouwen. Momenteel is Landgoed Singraven ongeveer 500 hectare groot. Op het landgoed kijk je je ogen uit. Bewonder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen.

  3. Kasteel Warmelo - Diepenheim

    In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond. Prinses Beatrix en haar zussen kwamen graag bij hun oma op bezoek. Kasteel Warmelo was een warm adres voor de Oranjes. Niet voor niets spraken ze van het 'Warme Lo' en het 'Koude Loo' (Paleis het Loo waar oma Wilhelmina woonde). Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuin-architectuur: 16e en 17e eeuwse franse stijltuin met onder anderen een rococovijver, beelden, een rozentuin en een vogeltuin; een in de 18e eeuw in engelse stijl aangelegd pinetum, een berkenlaan, een sterrebos en vijverpartijen. In het koetshuis bevindt zich een theeschenkerij.

  4. Havezate de Oosterhof - Rijssen

    In Havezate de Oosterhof vind je het karakteristiek Twents stadsmuseum: Het Rijssens Museum. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard. Het Rijssens Museum heeft een veelzijdige collectie en biedt informatie over de ontstaansgeschiedenis van de stad Rijssen. Op het complex is ook het Internationaal Brandweermuseum gevestigd. Dit museum toont de geschiedenis van de brandweer en laat je op een moderne en interactieve manier zien en ervaren hoe de wereld van de brandweer er tegenwoordig uitziet.

  5. Huis den Berg - Dalfsen

    Op een eilandje omringd door water en groen staat Huize Den Berg. Via een indrukwekkende oprijlaan rondom een cirkelvormige tuin arriveer je bij de buitenplaats, die al in 1483 wordt genoemd in een koopakte. Den Berg kent een rijke historie van eigenaar en gasten, die een voorname rol speelden in de Nederlandse politiek. Vandaag de dag is de buitenplaats eveneens populair onder koppels die elkaar in de Blauwe Kamer het ja-woord geven.

  6. Kasteel het Nijenhuis - Wijhe

    Wat in 1382 begon als havezate groeide uit tot kasteel. Hier woonde verzamelaar Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie in Zwolle. In het kasteel is tegenwoordig een deel van Hannema’s collectie te zien. Kasteel Het Nijenhuis wordt nu dus gehuurd door Museum de Fundatie en dient als museum met schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Kasteel Het Nijenhuis heeft bovendien een indrukwekkende beeldentuin waar ongeveer negentig beelden te bewonderen zijn. Het is één van de grootste en meest bijzondere van Nederland. De imposante beeldencollectie vormt een mooie doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw. In het kasteel zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen die je kunt bezichtigen.

  7. Kasteel Rechteren - Dalfsen

    Houd je camera in de aanslag, want Kasteel Rechteren in Dalfsen is vanuit iedere invalshoek een plaatje op een ansichtkaart waardig. Het kasteel is vanaf de veertiende eeuw langzaamaan opgebouwd tot een imposant kasteel aan De Vecht. Jarenlang was het kasteel potdicht en gingen er spannende spookverhalen de ronde en kreeg het een bijna mythische lading. Maar de laatste jaren geeft de nieuwe eigenaar (een nazaat van het geslacht Van Rechteren) meer openheid en staan op Open Monumentendag de poorten zelfs open voor publiek.

  8. Kasteel Weldam - Markelo

    In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel kan men herkennen dat men te maken heeft met een gebouw van het landgoed. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek.