Typisch Overijssel

Landgoed Twickel - Delden

  • 2 minuten opladen
  • 5116 x bekeken

Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt Landgoed Twickel. Op ruim 4000 hectare vind je een kasteel, boerderijen, watertoren, houtzagerij en prachtige tuinen. Deze plek in Overijssel mag je niet missen. Waarom niet? Dit zijn de redenen om een bezoek te brengen aan Landgoed Twickel.

Bossen, heidevelden, moerassen, akkers, weilanden. Twickel staat bekend om de prachtige, afwisselende natuur. Er zijn loofbossen en naaldbossen, prachtige bloemen, broedvogels en andere kleine en grotere dieren.

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is een van de mooiste kastelen van Nederland, zowel van de buiten- als binnenkant. Extra bijzonder: dit is geen museum, maar een woonhuis. Een rondleiding kan op een beperkt aantal dagen en kost €15 per persoon. Dat is inclusief een deskundige gids, tuinboekje en entree voor de prachtige tuinen en het park. In maart en september worden kasteelconcerten georganiseerd in samenwerking met de Stichting Delden Klassiek.

omschrijving
omschrijving

Houtzagerij Twickel

Sinds 1771 is op het landgoed een houtzagerij gevestigd. De oude houtzaagmolen is een museum, maar er is ook nog een moderne houtzagerij. Op deze houtzagerij worden bomen van het landgoed Twickel en andere landgoederen verzaadgd. Dit wordt verwerkt tot planken en balken voor vele doeleinden.

Moestuin Kasteel Twickel

Het kasteel wordt omringd door tuinen die de tuinhistorie sinds de renaissance tonen. Denk aan een Engels park met spiegelvijvers, rododendrons en een roedel damherten. Naast de tuinen van Twickel is er ook een ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. Het is een gebruikstuin voor het kasteel en voor bezoekers van Twickel.

Wandelen en fietsen

Landgoed Twickel heeft allerlei wandel- en fietsmogelijkheden. Inde landgoedwinkel van Twickel is de landgoederenkaart te koop. Er is ook een fietsroute verkrijgbaar die je naar de drie aan elkaar grenzende landgoederen brengt. Het is de moeite waard om van de fiets te stappen en door de kasteeltuinen te wandelen. Zin in een langere wandeling? Wandel dan de Umfassungsweg, een wandelroute van ongeveer 11 kilometer.