De wintermaanden hebben altijd iets magisch. (Hanze)steden veranderen in sprookjesachtige taferelen met sfeervolle verlichting en bijzondere evenementen, zoals het Ijsbeeldenfestival in Zwolle, Kerst in Oud Kampen en natuurlijk het Dickens Festijn in Deventer. Verrassend veel cultuur en een authentieke sfeer, gewoon in Nederland!

Geniet optimaal van de authentieke ambiance

De winter is betoverend

Waan je in andere tijden en werelden

Terug in de tijd? Dat kan in een aantal Hanzesteden in de winter. Bezoek het Dickens Festijn in Deventer, het W.G. van de Hulst Festival in Hasselt, Kerst in Oud Kampen, het Kerstevent Wandeltheater Harderwijk, ga naar het jaar 1900 tijdens "Winter in de vesting" in Elburg of beleef de sprookjes van Grimm in Sprookjesstad Zutphen. Theater, verhalen en kostuums maken het compleet. Je hoeft je niet meer in te beelden hoe het er vroeger aan toe ging, je ziet het live voor je! De verhalen komen tot leven! Ook tijdens het IJsbeelden Festival in Zwolle. De beste ijskunstenaars van de wereld maken, aan de hand van een thema, de mooiste en grootste creaties die je ooit hebt gezien. Meer weten over deze evenementen: Winterse Hanzesteden.

Van binnen en van buiten

Bijzondere musea

Dickens Festijn in Deventer - 14 & 15 december 2019

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden. Het Dickens Festijn vindt altijd plaats in een weekend in december en wordt jaarlijks bezocht door ruim 120.000 bezoekers. Foto: Ronald Hissink

Nederlands Ijsbeelden Festival Zwolle - 14 dec 2019 t/m 1 maart 2020

Het grootste ijssculpturenfestival van Europa staat in de wintermaanden in Zwolle, elk jaar met een ander thema. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld komen naar Zwolle waar ze in een grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Daarmee vertalen zij het jaar-thema in ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. “Special effects” met licht, geluid en projectie maken de beelden nog magischer. Het is een winterse ijs- en sneeuwbeleving voor jong en oud.

Foto: Klaas Jelmer Sixma

Genieten van de natuur

De mooiste wandelingen voor in de winter

Een frisse neus halen in prachtige historische stadjes, of heerlijk wandelen door fenomenale landschappen, allemaal mogelijk in Overijssel. Wandelen tijdens de winter geeft je een boost. Niet voor niets worden er in de wintermaanden speciale wandelingen georganiseerd, zoals stadswandelingen met gids, winterwandelingen en kerstwandelingen.

Kerst in Oud Kampen - 21 & 22 december 2019

Elk jaar in een weekend in december verandert de Kamper binnenstad weer in een decor waarin nostalgie, theater en vele verrassingen de bezoekers als vanouds zullen overrompelen. Het openlucht theaterfestival Kerst in Oud Kampen maakt van de historische binnenstad een betoverend tafereel, wat het bezoeken waard is.