Doe-tips

Boe! Op safari tussen de koeien

  • 3 minuten opladen
  • 11171 x bekeken

Het Vechtdal in Overijssel is geen Afrika en tóch kun je er op safari gaan. Koesafari, wel te verstaan. Per trekker ga je samen met boerin Simone op zoek naar de Brandrode Vechtdalrunderen die ergens aan de oever van de Vecht staan te grazen of liggen te herkauwen.

Oer-Hollandse plaatjes

Er lopen geen exotische dieren in het Vechtdal rond, maar een oer-Hollands, zeldzaam koeienras: het Brandrode Vechtdalrund. Is het hele jaar buiten en eet het sappige gras van de uiterwaarden van de Vecht. Mét hun kalfjes, want die mogen bij hun moeder blijven. Koeien in de wei, een ruisende rivier, imposante wolkenluchten: het Vechtdal is een plaatje zoals je op oud-Hollandse schilderijen tegenkomt. En wat is er nu mooier om deel uit te maken van dat mooie landschap?

Op de trekker

Simone Koggel van de Erve Vechtdal in Arriën is de initiatiefnemer van de koesafari. Als safariganger ga je samen met boerin Simone mee, met trekker en huifwagen, op zoek naar de kudde runderen. Liggen de Vechtdalrunderen te herkauwen, staan ze te eten of genieten ze net van een verdiende wellnessbehandeling in het water van de Vecht? Dat blijft altijd een verrassing tijdens deze ontdekkingstocht door het Vechtdal. Gastvrouw Simone weet alles van dit bijzonder ras en ze vertelt er dan ook vol enthousiasme over. Soepel manoeuvreert ze de trekker met huifkar tussen de koeien door. Je bekijkt de runderen dan van heel dichtbij.

_TIP: Combineer de koesafari met een vaartocht in een sloep over de Vecht. Tijdens ‘sloepje-varen-koetje-kijken’ ervaar je de schoonheid van het landschap nog intenser.

Slow food en ‘koeture’

Het vlees van het Vechtdalrund is een ware delicatesse, dat komt ook door de ideale omstandigheden waarin de koeien leven. Diverse restaurants in de omgeving hebben dit eerlijke stukje slow food op de kaart staan. Maar er is meer. Boerin Simone maakt van de rode vacht tassen, meubels en accessoires. ’Rood Koeture’, noemt ze het. Het is een eerbetoon aan haar mooie veestapel. Rood Koeture is te koop in de streekproductenwinkel van Erve Vechtdal.

Prijzen, periode en contact

Periode
Koesafari bij Erve Vechtdal is mogelijk van april tot en met september en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. In de mei- en zomervakantie kun je je individueel aanmelden. Buiten deze vakanties kunnen alleen groepen van minimaal tien personen zich aanmelden.
Let op: telefonisch reserveren!

Prijzen
Prijs per persoon: €11,50
Kinderen tot en met 12 jaar €8,50.
Prijs is inclusief koffie/thee/limonade en vers krentenbrood.

Contact
Koe Safari