Voor de kleine ontdekker

Spelen bij de boer in Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 15361 x bekeken

Ruil je teenslippers in voor kaplaarzen en maak herinneringen voor het leven. Van boerengolf en koeien aaien tot steltenlopen en logeren op het platteland. Het kan allemaal bij de boer! Dit zijn de leukste boerderijen om te bezoeken in Overijssel.

Pluk je eigen fruit

Bezoek je een boerderij in Overijssel, dan kun je gegarandeerd iets proeven. Zo kun je bij Kalter Aardbeien heerlijke aardbeien over je tong laten glijden. Leuk: pluk zelf je aardbeien! Bij Aardbeienkwekerij RozemArrie kun je op het terras hun heerlijke aardbeien proeven in allerlei gerechten. Ze maken er ook ambachtelijke jam van. Foto: Danique Hendrikse

Houd je meer van andere bessen? Breng dan een bezoek aan Fruitboerderij ’t Duvelshöfke. Op deze boerderij in Overijssel verbouwen ze onder andere rode bessen, zwarte bessen en frambozen. Je kunt een rondleiding krijgen door de kwekerij of zelf een bakje bessen plukken. Speciaal voor de kinderen is er een ontdekkingstocht, dwars door de kwekerij.

Dieren voeren en aaien

Roetsj met de skelter door de kinder- en speelboerderij (niet te hard!), aai de schapen en geiten en bekijk hoe schapen worden geschoren. Het kan allemaal bij Kinderboerderij Dondertman in Holten. Een bezoek aan de kinderboerderij van het Natuur Milieu Educatief Centrum De Hofte is vooral leerzaam en plezierig. Hier vind je onder andere kippen, koeien, geiten en schapen en allerlei informatie over deze dieren. Er zijn ook speciale activiteiten zoals Modderdag!

Vlakbij Zwolle vind je ook een boerderij met dieren: de Vreugdehoeve. Deze biologische melkschapenboerderij heeft zo’n 200 schapen. Buiten is een kleine kinderboerderij met onder andere konijnen en op het terras kun je genieten van allerlei (schapen)lekkers. Wil je een kinderfeestje op de boerderij? Dat kan bij alle drie de boerderijen!

Op expeditie bij de boer

Wil je weten hoe melk gemaakt wordt? Hoe het is om boer te zijn? Of wil je lekker banjeren over de boerderij en door het maïsveld? Ga dan op expeditie. Zo mag je bij de Flierefluiter in Raalte de weide in bij de geiten en schapen en kan boerenknecht Harm alles vertellen over de dieren. Je kunt ook ponyritjes maken of van de ultralange glijbaan roetsjen. Heb je zin in een wandeling over de boerderij? Bij Roke's Erf kun je een klompenpad lopen, dwars door stallen, boerentuinen en het naast gelegen boerenbos. Onderweg is er van alles te doen, zoals koeien voeren, de zwaarste stier opzoeken en ravotten in de speelschuur. Er is ook boerenbos-golf en een heus maïsdoolhof.

Bij Boer’n Expeditie is ook een maïsdoolhof in zo’n 3,5 hectare maïs. Voor de speurder zijn onderweg nog leuke opdrachten. Bij deze boerderij kun je ook op expeditie langs de melkkoeien, melkrobots, het strohok en de uitkijktoren. Geef kalfjes te drinken en wordt een echte boerenhulp. Hier vermaak je je gemakkelijk meer dan een dag. En dat kan: blijf een nachtje slapen op de boerencamping voor een heerlijke vakantie met kinderen!

De biologische natuurboerderij Pelleboer Polderzicht weet ook wat kinderen en volwassenen leuk vinden. Hier kun je een tochtje maken in een trekschuit, peddelen met een kano, op pad met de weidevogelsafaribus of een rondleiding krijgen langs de melkrobots, koeien en kalfjes. Boven de stal is een uitkijkpost, waar met kijkers te zien is hoe het platteland aantrekkelijk is gemaakt voor weidevogels.