Doe-tips

De 5 kunsttentoonstellingen in Overijssel die je dit jaar moet zien!

 • 3 minuten opladen
 • 9066 x bekeken

Overijssel zit vol kunst en cultuur, en dat is terug te zien in de vele kunstexposities die er plaatsvinden. Van moderne kunst tot klassieke schilderijen en fotografie. Voor de kunstliefhebber is Overijssel echt een feestje voor het oog. Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod aan kunstexposities en bekijk onze tips.

 1. 5

  Noordelijk Licht: Natuurfotografie

  Vanaf 8 juni tot 22 september bij Museum de Fundatie: Noordelijk licht: natuurfotografie. In deze tentoonstelling staat de fotografische visie op de natuur en de relatie van mens tot de natuur centraal. Natuurfotografie belicht onderwerpen zoals de cycli in de natuur, de menselijke ingrepen in de natuur, inclusief het verstoren van het ecologisch evenwicht, en hoe de menselijke conditie wordt weerspiegeld in relatie tot de natuur. Er zijn ruim 100 kunstwerken te zien, waaronder circa 50 werken van Finse fotografen uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders die zij aan Museum de Fundatie schenken.

 2. 4

  Meidenpracht Vrouwenkracht

  Vrouwenkunst bestaat niet. Wel kunstenaars die vrouw zijn en hun werk maken vanuit hun vrouwelijke identiteit. Marit Dik, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex brengen ons dicht bij hun persoonlijke leven en geven commentaar op de wereld gezien door een vrouwenbril. Hun originele kijk is uitbundig, ontroerend, soms introvert of hilarisch. Van 23 maart t/m 15 september te zien bij Stedelijk Museum Kampen.

 3. 3

  Kees Stoop - Rijksmuseum Twenthe

  In de zomermaanden van 17 mei t/m 1 september organiseert Rijksmuseum Twenthe de eerste grote solotentoonstelling van de virtuoze tekenaar Kees Stoop (1929 - 2019). Stoop was volgens kenners een van de grootste tekenaars van ons land, maar is nauwelijks bekend bij het grote publiek. Kees Stoop leefde een teruggetrokken bestaan in Holten, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, waar hij de door hem zo geliefde natuur in uiteenlopende stijlen – van uiterst realistisch en precies tot schetsmatig en bijna abstract – vastlegde.

 4. 2

  Nieuwe Meesters van het Twentse Landschap

  Ontdek de pracht van het Twentse landschap met de tentoonstelling 'Nieuwe Twentse Meesters' vanaf 20 januari t/m 19 mei in De Museumfabriek Enschede. De Twentsche Courant Tubantia heeft in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek in Enschede, nieuwe meesters van het Twentse landschap gezocht. Kunstenaars werden uitgedaagd om hun favoriete plek in Twente vast te leggen. Uit meer dan 250 aanmeldingen zijn veertig werken geselecteerd. Verdeeld in categorieën als aquarel, tekening, schilderij en textiele kunst. Jullie krijgen de kans om te stemmen op jouw favoriet, waarmee de publieksprijs wordt bepaald.

 5. 1

  Philip Vermeulen - Chasing The Dot

  Van 28 juni tot en met 5 januari 2025 presenteert Rijksmuseum Twenthe de allereerste museale solotentoonstelling van de opkomende kunstenaar Philip Vermeulen. Onder de titel "Philip Vermeulen. Chasing The Dot" worden maar liefst zes van zijn intrigerende werken gepresenteerd, elk in een eigen zaal. Bovendien zijn speciaal voor deze tentoonstelling twee gloednieuwe werken ontwikkeld.