Het Oale Meestershuus

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Het Oale Meestershuus is een streekhistorisch museum dat zich voornamelijk bezighoudt met de geschiedenis van Slagharen, Schuinesloot, Lutten en Halfweg de Krim.

Geschiedenis in de ruimste zin van het woord, zo heeft het museum o.a. een stijlkamer uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en een prachtig ingerichte grutterswinkel. Maar ook in de wisselexposities, die op de bovenverdieping van het huis en in de ontvangstruimte De Haarslag , achter het museum, te zien zijn wordt de link met de geschiedenis doorgetrokken.

Het Oale Meestershuus is gebouwd in 1877/78 voor de hoofdmeester van de openbare school van Slagharen. Nadat het huis in de negentiger jaren van de vorige eeuw op de nominatie stond om te verdwijnen uit het dorpsbeeld van Slagharen heeft een enthousiaste groep vrijwilligers het op zich genomen het huis , en daarmee de geschiedenis, voor het dorp te bewaren. Het Oale Meestershuus is eigendom van en wordt beheerd door de vereniging Streekhistorisch Centrum Slagharen.

De vereniging SHC heeft ruim 830 leden in binnen- en buitenland. Elk kwartaal krijgen de leden het kwartaalblad “de Posthoorn” met daarin (geschiedenis) wetenswaardigheden over deze streek, verhalen en anekdotes. De vereniging heeft inmiddels ook een groot digitaal fotoarchief opgebouwd en is hier nog steeds mee bezig.

“Zonder verleden geen toekomst” is het motto van de vele vrijwilligers die zich inzetten om het museum te beheren, de vereniging en de diverse commissie’s te besturen en zo de geschiedenis voor de komende generaties levend houden.

Contactgegevens

voorzieningen
  • checkmark Cultuur
  • checkmark Cultuurhistorie
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door .
Zoek advies!