PKN Johannes Kerk

De PKN Johannes Kerk staat aan de rand van Diepenheim. De toren dateert van ca. 1480 en het huidige kerkgebouw van 1679. Bezienswaardig zijn o.m. de grafkelder, de adellijke banken, de kansel en het fraaie orgel uit 1892.

Zeer waarschijnlijk was in 1223 in Diepenheim al een zeer eenvoudig kerkgebouw, een leemen huseken, dat fungeerde als slotkapel van het huis Diepenheim. In de 12e eeuw gesticht dankzij de bemoeienis van gravin Regenwice. In 1224 wordt het de kerk van Diepenheim.

Daarvoor moesten de gelovigen naar de kerk in Markelo. Het is enige malen vergroot. Als prins Maurits de omgeving veroverd heeft, gaat Diepenheim tot de reformatie over. De pastoor, die niet tot de nieuwe godsdienst wil overgaan, wordt gelast weg te gaan. De kerk is sindsdien in handen van de protestanten.

De toren dateert van omstreeks 1480 en het huidige kerkgebouw van 1679. Een 40-tal jaren geleden zijn de kerk en toren grondig gerestaureerd. De eerste kerk was gewijd aan Johannes de Doper. Deze naam heeft men ± 20 jaar geleden weer in ere hersteld.

Bezienswaardig zijn o.m. de grafkelder, de adellijke banken, de kansel en het fraaie orgel uit 1892.

Elke zondagmorgen is er vanaf 10:00 uur een dienst.