Leemansmolen

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans (1821-1906) de Leemansmolen bouwen.

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans (1821-1906) de Leemansmolen bouwen. Vanaf de bouw bleef de molen vier generaties lang in de familie, totdat de molen in 1995 in een Stichting opgenomen werd.

Na diverse restauraties in de 60’er, 70’er en 90’er jaren draait de Leemansmolen sinds 1998 weer regelmatig en wordt het graan tot meel gemalen. Niet meer beroepsmatig, maar op vrijwillige basis, door de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

De molenaars werken sinds 2011 nauw samen met de familie Benus van Kalkwijck Distillers te Vroomshoop. Het graan, de gerst, wordt verbouwd op het land van de familie Benus. De gerst wordt ambachtelijk gemalen op de Leemansmolen, waarna er in Vroomshoop op ambachtelijke wijze jenever en likeur van gestookt wordt.

Elke zaterdagmorgen zijn de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in de molen aanwezig en zodra er genoeg wind is, draaien de wieken. Er wordt uitleg gegeven over de werking van de molen en de eeuwenoude techniek van het malen wordt gedemonstreerd. Als er gemalen wordt, hoor je het geknars van langs elkaar draaiende molenstenen en kun je het vers gemalen gerstemeel ruiken. Ook de klim naar boven is de moeite waard, bewonder het uitzicht en verwonder je over de enorme wieken, het kruirad en de “staart” van de molen.

Molenaars : Wim de Goeijen, Alexander Broekhuis, Hans Schouten en Arnold Lubbers. De molen wordt tevens gebruikt voor het opleiden van toekomstige molenaars.

Groepen zijn op afspraak van harte welkom. De vrijwillig molenaars leiden je graag rond op de molen. De rondleidingen zijn gratis, maar een gift voor het molenonderhoud is altijd welkom.

Organisator/Management: Stichting Leemansmolen Contactpersoon: Hanneke Wessels-Hoff Telnr.: 0546-561496 E-mail: info@leemansmolen.nl

openingstijden

het hele jaar elke za 09:00-12.30

Contactgegevens

voorzieningen
Toegankelijkheid
  • checkmark Er is een trap aanwezig
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door Gastvrij Twenterand.
Zoek advies!