St. Stephanusparochie

Sinds 2010 horen wij bij de St. Marcellinusparochie met een eigen Pastoraal team. Het uitgangspunt van onze kerk is het geloof in Jezus Christus.

De overwegend katholieke inwoners van Bornerbroek verlangden hevig naar een eigen kerk. In 1803 is het eindelijk zover en kan er met de bouw van een kerkje worden begonnen. De overlevering wil ons doen geloven dat het godshuis richting Almelo was gepland. Echter, de boeren met hun paard en zwaarbeladen wagens met stenen voor het nieuwe kerkgebouw, kwamen vast te zitten in de modderige zandweg. Een wagen kantelde en de stenen schoven eraf op de plek waar de huidige Sint Stephanuskerk staat. Men vond dat ook wel een geschikte plek. Want daar komen 7 wegen samen. En de stenen hoefden niet nog eens weer opgeladen te worden...

Door de eeuwen heen is het kerkgebouw drie keer vergroot. De huidige kerk dateert van 1919 en werd onder architectuur van J.A. Kropholler gebouwd. Deze zaalkerk, deels met zijbeuken, is van cultuurarchitectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in Bornerbroek. Van grote waarde zijn ook de muurschilderingen op de triomfboog en de glas in lood ramen. De kerk met zijn verlichte toren staat nog steeds fier overeind en wordt door een grote groep vrijwilligers met liefde en toewijding perfect onderhouden.