Synagoge

De synagoge aan de Golstraat is in 1892 ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer. De architectuur vertoont kenmerken van de

De synagoge aan de Golstraat is in 1892 ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer. De architectuur vertoont kenmerken van de Neo-Renaissance, opvallend is echter de detaillering in Moorse /Oosterse stijl, waarbij gebruik is gemaakt van hoefijzerbogen en minaretachtige bekroningen, met daarop oorspronkelijk maansikkels. Het interieur is gewijzigd. De attributen van de joodse eredienst (bima, arke, torahrollen, etc.) zijn op 25 juli 1941 door NSB’ers vernield. De vrouwengalerij bevindt zich in de oorspronkelijke staat.

In 1951, nadat Deventer veel Joden had verloren door de oorlog, werd het pand verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk. Ten behoeve van de gereformeerde eredienst zijn een preekgestoelte en (niet beschermd) orgel gebouwd. Sinds 2009 is het pand niet meer in gebruik als kerk. De Joodse gemeente Beth Shoshanna houdt er sinds 2010 weer synagogediensten of ‘Joodse erediensten‘ en er staat weer een heilige arke met torahrollen.