Havezate Wegdam

Het Wegdam, dat voor het eerst werd genoemd rond 1400, is in de 15e eeuw een havezate geworden. Daarvoor was het niet meer dan een boerderij die in het bezit van de Van Coeverdens was. Het Wegdam bevindt zich op Landgoed Weldam.

Havezate Wegdam is een rechthoekig gebouw met het front naar het oosten. Het geheel dateert uit 1758 blijkens een wapensteen boven de ingang. Deze steen draagt de wapens Van Coeverden en Van Raesfelt en herinnert aan de opdrachtgevers van de nieuwbouw Johan Heidenrijk van Coeverden tot Wegdam en zijn vrouw Allegonda Isabella van Raesfelt. Het gedeelte van de verdieping aan de achterzijde dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Het huis wordt aan de zijkanten en de achterkant omgeven door een gracht.

De tuin is voor publiek opengesteld op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. De toegang voor volwassenen bedraagt € 2,50 per persoon, voor kinderen tot 12 jaar € 0,50. Entreegelden contant te voldoen aan tuinpersoneel.

Landgoed Weldam is opengesteld voor wandelaars en fietsers.Rondom het kasteel zijn een drietal routes uitgezet met gekleurde paaltjes, tevens is er een bomenroute. Verder zijn er diverse beschrijvingen van wandel- en fietsroutes verkrijgbaar bij de VVV in Goor, Markelo en Diepenheim.