Het Westerflier

De naam Westerflier heeft een zeer oude oorsprong: al in 1046 wordt 'Westerfle' genoemd in een schenkingsakte.

Hierbij was overigens geen sprake van een landgoed of kasteel, maar van een streek, waarvan alleen duidelijk is dat die globaal lag ten westen van Twente. Aan het einde van een zandrug, op een strategische plek, waar de toen nog bevaarbare Regge aftakte van de Schipbeek, ontstond in 1536 een havezate. Helaas hult de vroege geschiedenis van het Westerflier zich grotendeels in nevelen.

Het oude huis werd afgebroken en in 1729 werd het huidige huis gebouwd in een eenvoudige classicistische stijl.

Het was tot 1935 particulier bewoond, daarna werd het verhuurd en was het enige tijd (1948-1969) een tehuis voor uit huis geplaatste meisjes. Later was het opgedeeld in vier appartementen en in 2005 kwam het huis leeg te staan. Huis Westerflier was toen in een slechte staat en in 2008/2009 is het huis grondig gerestaureerd. Nu wordt het door twee huishoudens bewoond.

Het huis is niet te bezichtigen, maar de wandelaar en de fietser kan wel goed uit de voeten op het Westerflier. Diverse wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de VVV in Diepenheim. Daarnaast herbergt het landgoed een café-restaurant en twee bed & breakfasts.