Preekstoel

Een weids uitzicht over De Lutte en met goed weer zicht op Bad Bentheim. Ook kunnen fietsers en wandelaars hier even uitrusten.

Door goede samenwerking van de plaatselijke historische vereniging De Dree Marken met Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, gemeente Losser en Nationaal Landschap Noordoost Twente kwam in 2009 de reconstructie gereed van de Preekstoel nabij Kruisseltlaan 4 in De Lutte. Hiermee wordt voor de bewoners uit de omgeving en de toerist een weids uitzicht over De Lutte en het Dinkeldal geboden. Absolute blikvanger is kasteel Bad Bentheim, dat prominent in beeld is. Het geheel is voorzien van bankjes, een informatiebord en een oriëntatiesteen van Bentheimerzandsteen. Met deze vernieuwde Preekstoel is De Lutte een toeristische trekpleister rijker. Tevens is er een veilige parkeerplaats voor fietsers aangelegd, zodat men heerlijk rustig kan genieten van het sfeervolle Twentse landschap.

Familie Palthe

Zoals veel textielfabrikanten in de omgeving bouwde ook de familie Palthe een landhuis in De Lutte. De grond die vrijkwam belandde op een berg. Zo ontstond er een uitzichtpunt en als verwijzing naar hun voorvader dominee Johannes Palthe uit Oldenzaal kreeg dit uitzichtpunt de naam Preekstoel. Het werd al gauw een verzamelplek voor wandelaars die er de laatste nieuwtjes met elkaar uit wisselden, ondertussen genietend van het uitzicht.

Grensoverschrijdend vergezicht

Natuurmonumenten onderhoudt met vrijwilligers deze locatie. Buurtbewoners houden een oogje in het zeil en plaatsen af en toe iets gezelligs op tafel. Iedereen kan zo blijven genieten van de rust en het uitzicht. Bij helder weer kijk je 13 kilometer ver tot aan kasteel Bad Bentheim en de gelijknamige stad net over de grens.

voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Steile helling