Erve Olde Meule

De watermolen staat bij de stuw die ooit de grachten van de vroegere havezate Oldemeule op peil hield. De eerste bekende eigenaren waren de graven van Bentheim, zij gaven de molen, de ‘Ole Mole’, uit als leengoed.

De molen was in de loop der eeuwen in handen van de adellijke families Van Bevervoorde (1334 - 1684) en Von Münchhausen (1684 - 1804). Daarna wisselde de molen verschillende malen van eigenaar en behoorde vanaf 1880 tot het huis Twickel. Sinds 1971 is de molen in bezit van de gemeente Hengelo.

Het huidige molengebouw dateert uit 1690. De heer op Het Hooge Huys te Oldenmeulen, Joost Christoffel van Beverforde, drost van Diepenheim en eigenaar van de havezate Oldemeule, en zijn vrouw Judith van Coverden lieten de molen in dat jaar herbouwen. Een gevelsteen memoreert de gebeurtenis, de wapens van de families van Bevervoorde en van Coverden op de plaquette zijn helaas beschadigd. Het gebouw is opgetrokken in vakwerk met gedeeltelijk bakstenen wanden en gedeeltelijk een planken bekleding.

De molen is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Hengelo en wordt tevens gebruikt voor molenaarscursussen

voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig