Natuurgebied Tankenberg

Met een prachtig koepeltje op 85 meter hoogte is de Tankenberg in De Lutte het hoogste punt in Overijssel. Veel fietsers en wandelaars combineren deze berg met de Paasberg en de Hakenberg. Het prachtige coulisselandschap in de Schatkamer van Twente.

De stuwwal met de naam De Tankenberg. Zo'n 130.000 jaar geleden duwden gletsjers hier de ijskoude grond omhoog. Op het hoogste punt is in 1844 een koepeltje geplaatst ter nagedachtenis aan een Germaanse godin. Het gebied wordt omringd door het landgoed Egheria – een waar walhalla voor wandelaars.

Veel fietsers en wandelaars combineren deze berg met de Paasberg en de Hakenberg. Vanuit de koepel kun je genieten van een geweldig uitzicht. Bij helder weer kun je hier ver Duitsland in kijken.

Tanfana

Deze plek is omgeven door sagen en legenden. Volgens één van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. De Romeinse geschiedschrijver Tacitus beschrijft de tempel van Tanfana, maar het is de vraag of die op de Tankenberg stond. Op de achterwand van de koepel is op een steen een tekst van Tacitus te vinden, die verwijst naar de verwoesting van het heiligdom van Tanfana in het jaar 14 na Chr.

Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

Routes

Van het wandelnetwerk gaan er diverse routes over de Tankenberg. Aan de voet van de Tankenberg starten vijf verschillende routes. Waarvan de kortste 3,1 km is en de langste route 6,9 km is. In de webshop kun je deze kaart bestellen.

Overnachten

Wil je overnachten in de buurt van de Tankenberg. Dan kan dit bijvoorbeeld bij hotel 't Kruisselt of Hotel De Grote Zwaan. Grote groepen kunnen terecht bij de Oerboerderij Erve Middelkamp of 't Keampkeen ook zijn er diverse vakantiewoningen/ B&B's in de buurt zoals 't Keampke, Erve Steiboeren Hoge Bavel De dichtstbijzijnde camping is de Sproakstee.

Praktische info

  • Aan het begin van de Tankenbergweg, aan de voet van de Tankenberg zijn parkeerplaatsen voor ca. 10 auto's. Zowel bij de Mariakapel als waar voorheen restaurant Pan was. Ook is het mogelijk om bij Pannenkoekhoes de Stroper te parkeren.
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd.

Meer informatie over de Germaanse Godin Tanfana

voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Steile helling