Typisch Overijssel

De 3 mooiste bedevaartsplaatsen Overijssel

 • 2 minuten opladen
 • 1156 x bekeken

Bedevaartsoorden zijn plaatsen waar mensen op bedevaart heen gaan. Denk aan Mekka, Jeruzalem en Lourdes. Maar ook Nederland telt meerdere bedevaartsplaatsen. Sterker nog, het zijn er ruim 640! Vandaag de dag lijken bedevaartsplaatsen en pelgrimsroutes populairder dan ooit; duizenden Nederlanders trekken jaarlijks naar een bedevaartsplaats of lopen een pelgrimsroute zoals het Jabikspaad in Friesland en Overijssel.

Mekka, Jeruzalem, Rome, Santiago de Compostella. Het zijn stuk voor stuk bekende bedevaartsoorden. Maar wist je dat er ook bedevaartsplaatsen in Nederland zijn? In totaal ruim 640! We zoomen in op Overijssel. Waar zie je hier de geschiedenis van de bedevaart terug?

Wil je een pelgrimsroute lopen? Overijssel kent 3 mooie pelgrimspaden: het Jabikspaad, pelgrima Hilligenpad en kloosterpad Zenderen. Deze routes verbinden religie, historie en natuur op een bijzondere manier.

 1. 3

  Bedevaartsplaatsen

  In Overijssel vind je meerdere bedevaartsplaatsen, zoals Colmschate, Deventer, Enschede, Enter Fleringen, Haaksbergen, Hasselt, Markelo, Oldenzaal, Overdinkel, Schalkhaar, Tilligte, Wijhe, Zenderen en Zwolle. In al deze dorpen en steden vind je bedevaartsoorden met een rijke geschiedenis. De bedevaartsplaatsen van Nederland zijn gebundeld in de boeken ‘Bedevaartsplaatsen in Nederland’. In deel 1 staan onder andere de bedevaartsplaatsen van Overijssel.

 2. 2

  Thomas à Kempis

  Thomas á Kempis behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de laatmiddeleeuwse vernieuwingsbeweging: de Moderne Devotie. Hij trad ook in de voetsporen van vele pelgrims. Zijn aandeel is nog altijd te zien in Zwolle, het bedevaartsoord van Thomas a Kempis. Vroeger was De Onze Lieve Vrouwekapel in Zwolle een bedevaartskerk, toegewijd aan de pestheilige Antonius Abt.

 3. 1

  Sint Jacobiparochie

  Een van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland is Hasselt. Deze kleine Hanzestad maakt bovendien deel uit van de beroemde pelgrimsroute van de Sint Jacobiparochie. In Hasselt vind je het Middeleeuwse bedevaartsoord De Heilige Stede. De bedevaartskapel werd tijdens de reformatie afgebroken, maar aan het eind van de 19e eeuw in ere hersteld. De bedevaart is in Hasselt een unieke traditie die nog ieder jaar plaatsvindt op de tweede zondag na Pinksteren.